Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na magistrále se konečně může jet 80 km/h, zrychlit by se mohlo i na dalších úsecích

David Bureš
Diskuze (46)
V úseku mezi Jižní spojkou a Pankrácem byla vystavěna protihluková stěna a položen nízkohlučný asfalt, snížený limit tak byl už nesmyslný.

Na části pražské severojižní magistrály v úseku mezi Jižní spojkou a Pankrácem byla dlouhé roky omezena rychlost na 50 km/h. To už ale neplatí, opět se zde může jezdit až osmdesátkou. Vyšší rychlost by navíc mohla být povolena i na dalších víceproudých silnicích v metropoli.

Rychlost v daném úseku byla omezena kvůli nadměrnému hluku. Tento problém ale již pominul, v problémové části komunikace byla vystavěna protihluková stěna a položen asfalt snižující hluk projíždějících aut. Omezení na 50 km/h tak podle náměstka primátorky Petra Dolínka bylo nadále zbytečné.

„Uleví se řidičům, kteří na široké a přehledné silnici museli jezdit nesmyslně pomalu, i lidem bydlícím v okolí, protože by mělo dojít ke snížení objemu zplodin kvůli plynulejší dopravě,“ říká Dolínek.

Na magistrále tedy nyní platí úprava pro silnice pro motorová vozidla v obci, kterým se dovoluje maximální rychlost 80 km/h. Ve směru z centra platí zvýšení rychlosti od ulice Vyskočilovy až k Jižní spojce a ve směru do centra platí úprava od Jižní spojky až po ulici Na strži. Od Pankráce k Nuselskému mostu nadále platí padesátka, přičemž kvůli zdejší bytové zóně se ani neočekává zvýšení limitu.

Zvýšení rychlosti na magistrále samozřejmě kritizuje sdružení Auto*Mat, které dlouhá léta bojuje proti silniční dopravě v Praze. Podle Vratislava Fillera z Auto*Matu je toto opatření v naprostém rozporu s humanizací Severojižní magistrály mezi Jižní spojkou a Vychovatelnou, kterou má stávající městská rada ve svém programovém prohlášení. Převedením komunikace do režimu silnice pro motorová vozidla zde podle jeho slov došlo k zákazu průjezdu od Spořilova směrem do centra pro jízdní kola, malé motocykly a mopedy.

„Někdy jsem měl pocit, že někteří lidé by nejraději chtěli auta zrušit, nebo opět zavést běžce s praporky před každým vozidlem, které pojede rychleji než dvacítkou,“ komentuje kritiku Dolínek. Náměstek primátorky by dokonce byl rád, aby se v Praze mohlo rychleji jezdit i na dalších komunikacích. Záležitost ale teprve musí probrat s odborníky na dopravu a dopravní policií. Šoféři by jistě ocenili zrušení limitu na obchvatu Prahy u letiště, tamější radar ale generuje nejvíce pokut z celé metropole.

Omezení rychlosti na 50 km/h na úseku mezi Jižní spojkou a Pankrácem platilo od ledna 2010. Řidiči jej často kritizovali, bezprostředně po zavedení dokonce uspořádali protestní jízdu. Na nedávné zrušení omezení si ale šoféři teprve zvykají. Osmdesátka v úseku platí již od loňského prosince, mnozí řidiči ale podle zvyku jezdí nadále 50 km/h.

David Bureš
Diskuze (46)
14. 1. 2016 18:07
Re: hloupý dotaz spíš na náměstka
Je to sice 70 km/h, ale pointa správná.
14. 1. 2016 15:00
Re: Žádnej radar z CENTRA není
Radar, resp. úsekové měrění tam skutečně nikdy nebylo. Značku o který píšeš si teda úplně nevybavuji, ale když kdysi platilo že měřené úseky musí být označeny - tento nebyl.

A co myslíš jakou zónou, od značky rychlostní silnice platí 80, jelikož tam úsekovka není tak nevím co by kdo dokončoval...
14. 1. 2016 14:38
Re: Zvyky
Přemíru dopravního značení v čr v porovnání s evropou kritizují především dotčené subjekty a organizace (úmyslně nepíšu odborníci - tak si dneska říká kdekdo i cyklofašisti z automatu) jako je Policie, Besip, obce atd, a neustále v tomto směru tvoří různé aktivity jak tu úroveň snížit. A pochopitelně kdo alespoň někdy opustil ČR tak si té přemíry tady je vědom.
14. 1. 2016 14:32
Re: Žádnej radar z CENTRA není
jaktože není, když tam ještě do loňského června byla z centra značka Kontrola rychlosti?

Podívej se na můj příspěvek z večera. Je jasný, že ty lidi tam jezdí pořád 50, když ta značka o rychlostní silnici je až za první detekcí a ti, co jedou od cemají ukončenou 50 zonu.

Jasně, směrem do centra je to značený v pořádku. u výjezdu z Turkovi ulice je 80, ale když jedeš z jižní spojky do centra, tak ještě v pátek co jsem tam jel naposled je tam 50, tak se nediv, že tam ty lidi jezdí pomalu.
A pokuty jim určitě dávat nebudou. Včera nějaký zástupce policie a magistrátu v rádiu říkal, že jsou rádi, že tam lidi jezdí postaru, i když je tam vyšší rychlost, takže za to, že tam někdo jede 50 tam pokutovat určitě nebudou.
Avatar - Aoyagi
14. 1. 2016 13:10
Re: Zvyky
Tak to dle některých místních musíte být nejméně superman >:D