Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na technickou každý rok, navrhují v Bruselu

David Bureš
Diskuze (46)
Autokluby ADAC a ACE nevidí důvod k přísnějším technickým kontrolám.

Siim Kallas, evropský komisař pro dopravu, volá po tom, aby starší vozidla musela povinně na technickou kontrolu každý rok. V současnosti musí starší vozy v České republice (a ostatně i v některých jiných evropských státech) na technickou kontrolu každé dva roky.

Návrh evropského komisaře pro dopravu počítá s tím, že automobily starší sedmi let by na technickou kontrolu jezdily každý rok. Nová auta by podle tohoto návrhu musela na technickou po čtyřech letech (tak jako dosud), poté po dvou letech a pak každý rok.

Auta, která by po čtyřech letech od prodeje, měla při první technické kontrole najeto více než 160.000 kilometrů, by musela na kontrolu každý rok rovnou.

Zatím není jasné, kdy by plánovaný návrh mohl vstoupit v platnost. Evropská unie usiluje o to, aby se praxe kontrol ve členských státech do roku 2015 sjednotila.

Automobilové kluby Auto Club Europa (ACE) a ADAC však tento návrh odmítají. V Německu by kvůli tomu byla postihnuta asi polovina ze zdejších 43 milionů aut. Průměrné stáří aut je u našich západních sousedů asi 8,5 roku.

Po častějších technických kontrolách se hovoří už delší dobu. Podle mluvčí německého autoklubu ADAC však častější kontroly nepovedou ke snížení dopravních nehod. Technické problémy totiž nejsou častou příčinou nehod.

Častější kontroly by navíc řidiče přišly draho, podle ADACu by za ně jen v Německu ročně zaplatili asi jednu miliardu eur. Technická kontrola totiž v průměru stojí 60 eur. Mluvčí ACE pak naznačila, že evropský komisař zřejmě podlehl lobbistickému tlaku. ACE tak jako ADAC tvrdí, že není třeba častějších kontrol, protože technické závady jen málokdy způsobí nehodu.

David Bureš
Diskuze (46)
21. 6. 2012 17:06
Pád eu
Až padne euro a s tím celá EU, tak tohle bude poslední co je bude zajímat.
21. 6. 2012 15:33
Re: Soudruzi z EU
Siim Kallas není soudruh, ale estonskej liberální bratr (klasickej zkorumpovanej pravičák). Tak se soudruhům omluv a zkus poslat do prd. ele někoho jiného. :-)
Avatar - white label
21. 6. 2012 15:23
Soudruzi z EU
jděte do prd.ele!!! :no: :-!
21. 6. 2012 15:14
Re: To bude problém
No, ono to není tak jednoduché. Zlobyla mi kabeláž na PP mlhovku a musel jsem technikovy vrazit 200,- protože, to že mlhovky nepoužívám ho nezajímá. Jsou na autě? Pak musí být 100%-takže asi tak ;-\
20. 6. 2012 14:50
Re: Preco nie
Hm.. jeste blahe pameti co jsem jezdil felinou jsem ji nechal pred dovolenou nechat v ramci akce projit takovou bezplatnou STK bez protokolu a nenasli nic a po 1tkm se mi uvolnil a vypadl sroub objimky silentbloku predniho ramena a v jedne obzvlast vypecene zatacce se mi uplne vyklonilo kolo jak spodni rameno vyletelo ven. A to to bylo v te dobe relativne nove auto, mozna to melo tak 35tkm.
O par roku pozdeji s Mercedesem jsem asi mesic po technicke jel za servismanem na vymenu komplet tlumicu a jen tak mimo reci mi rekl, ze kvuli spatnym tlumicum mam obe predni pruziny v haji, ze mam odlomene skoro 2 zavity vlevo i vpravo. A jak ty pruziny vyhodil ven, tak mi i oba ty ulomene kusy krasne ukazal.
Od te doby mam o kvalite technickych kontrol dost posramocene mineni.