Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan a nový level autonomní jízdy. Auto vám bude číst myšlenky!

David Bureš
Diskuze (4)
Jestliže se bojíte, že s autonomními vozidly přijdete o řidičské zážitky za volantem, Nissan má pro vás řešení. Hodně neobvyklé!

Autonomní provoz je nepochybně budoucností automobilové dopravy, byť stále není vlastně jasné, kdy bude skutečně realitou. Milovníci řízení se však na takovou dobu moc netěší, bojí se, že přijdou o radost za volantem. Nissan však tvrdí, že má řešení!

Konstruktéři japonské automobilky přichází s unikátní technologií Brain-to-Vehicle, zkráceně B2V, kterou chtějí veřejnosti prezentovat na nadcházející výstavě elektroniky CES v Las Vegas, která startuje v neděli 7. ledna.

Systém pomocí speciální „čepice“ monitoruje aktivitu mozku řidiče a na základě těchto dat reaguje. Automobil díky tomu dokáže predikovat, co má udělat. Jestliže tak vozidlo pomocí zjištěných dat vycítí, že řidič chce zatočit, zabrzdit nebo třeba přidat plyn, automaticky to udělá. Výsledkem jsou mnohem rychlejší reakce automobilu, než kdyby řidič točil volantem, brzdil nebo akceleroval sám. Podle Nissanu je reakční doba zkrácená o 0,2 až 0,5 sekundy, což napomůže bezpečnosti. Navíc řidič bude mít automobil stále pod kontrolou.

Video se připravuje ...

To ale není všechno. Pokud systém pomocí signálů z mozku zjistí, že se řidič necítí pohodlně, dokáže auto změnit své nastavení nebo klidně i chování autonomního pohonu. Dokonce by mohl změnit vnitřní prostředí auta, ať už změnou klimatizace nebo dokonce změnou toho, co posádka vidí – díky spolupráci s rozšířenou realitou.

„Když většina lidí přemýšlí o autonomním řízení, mají velmi neosobní vizi budoucnosti, v níž se lidé vzdávají kontroly nad strojem. Technologie B2V ale dělá přesný opak, pomocí signálů z mozku řidiče dělá řízení ještě vzrušující a příjemnější,“ tvrdí výkonný viceprezident Nissanu Daniele Schillaci.

Zájemci si novou technologii budou moci vyzkoušet na nadcházející výstavě CES, kde Nissan bude pomocí speciálního simulátoru demonstrovat schopnosti systému. Kdy by se mohl dostat do sériové výroby, automobilka zatím neuvádí. Zdůrazňuje však, že potenciální využití technologie je obrovské. Poznatky z jejího vývoje navíc Nissan chce využít při zavádění chystaných systémů, kterých se máme dočkat v následujících letech.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - praděda7
6. 1. 2018 22:21
Než sedět...
s takovýma lidma v autonomním voze, to raději s Andrejem na Mírově, tam bych se cítil bezpečněji..... ;-)
Avatar - eLzyx
6. 1. 2018 16:37
já se na to ...
já se na to už vytentononc, nejraději bych to narval v maximální rychlosti do támhle toho sloupu ... co to kua, hej, kam to jedeš? Aaaaa ...
A v reklamě "Nissan, splníme i ty Vaše nejtajnější sny".
Re: Dobrý,
Dá blinkr, zajedeme ke krajnici a pokud má sedadla v elektrice, tak s nimi trochu šoupne.
6. 1. 2018 15:46
Dobrý,
a co automobil udělá, když vycítí, že by si chtěl řidič zašpásovat se spolujezdkyní?