Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan GT-R Concept

Michal Fokt
Diskuze (2)
Chystaný sporťák Nissan Z dostane co nevidět většího bratříčka s názvem GT-R.

Chystaný sporťák Nissan Z dostane co nevidět většího bratříčka s názvem GT-R.

Nissan Skyline GT-R v minulosti převzal štafetu supervýkonných modelů této japonské značky poté, co skončila výroba supersportu s označením 300. Vůz GT-R se stal charakteristickým svou značnou délkou a šířkou, stejně tak jako silnými turbomotory a stálým pohonem všech kol. S novou érou oživení pod taktovkou Renaultu však došlo k dramatickým změnám v přístupu Nissanu k designu. Jeho výsledkem bylo představení studie sportovního vozu Z Concept, jenž se zanedlouho stane sériovým vozem Z. Protože je však toto kupé poměrně malé a zejména movití Japonci si potrpí na velké automobily, chystá se též nástupce vozy Skyline GT-R, označený jako GT-R Concept.

S velkým supersportovním Nissanem si designéři moc práce nedávali – již při zběžném pohledu působí jako zvětšené „zetko“. Rozdíly jsou patrné na přídi, která má však nyní stále „koncepční“ ráz a v sérii bude poněkud konzervativnější. Velice podobné linie najdeme i na zádi, zde však, jak velí tradice GT-R, najdeme ostřejší hrany a čtveřici kulatých koncových svítilen. Liší se také profil vozu, což je při jeho poměrně značné délce pochopitelné.

Interiér se nachází stále ještě ve vývojové fázi a jeho charakteristickým rysem je sportovní strohost, volant GT-R s pravoúhlým tvarem ramen lze najít také u řady amerických studií. Sportovní sedadla jsou od sebe oddělena mohutným středovým tunelem, tuhost pořádně dlouhé karoserie zajišťují masivní výztuhy. Jedna z nich dokonce zasahuje až do zadního okna, což se nezdá být zrovna reálné v sériové výrobě, u studií je však dovoleno všechno.

Bližší údaje o podvozku, motoru, ani výkonech a rozměrech zatím nejsou známy, dá se však předpokládat, že se nebudou od těch, které jsou vlastní stávajícímu Skylinu GT-R výrazně lišit. Zcela pochopitelně je však musí alespoň minimálně předstihnout, alespoň pokud jde o výkon, točivý moment a zrychlení.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - davy
31. 10. 2008 01:53
:-)
;-)