Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Leaf dostal úžasný fosforeskující lak. To musíte vidět! (+video)

Michal Fokt
Diskuze (24)
Pořiďte si do garáže UV lampu, pak můžete jezdit po nocích ulicemi s strašit se zářícím Nissanem Leaf lidi.

Vývojáři u Nissanu se očividně nudí. Nebo vás by jen tak při práci napadlo, vytvořit lak, jenž pohlcuje UV záření a následně v temnotě září? Ano, přesně tohle je nejnovější počin japonské automobilky, týkající se elektromobilu Leaf. Je sice pravda, že Nissan, respektive jeho luxusní divize Infiniti proslula nanolaky se samozacelující se schopností, ale tohle je přece jen jiná liga.

Nejedná se pochopitelně o první nápad tohoto druhu, různé aftermarketové firmy vám také jsou schopní (s různým úspěchem) udělat ve tmě zářící lak, Japonci jsou však prý první automobilkou s tímto nápadem. Navíc použili k vytvoření fosforeskujícího laku čistě přírodní a zdraví neškodlivý materiál, pojmenovaný Strontium Aluminate.

Nissan tento materiál pro lak Leafu získal od britské firmy Hamish Scott, která již vyvinula na jeho základě sprej Starpath, jenž po nanesení dokáže zářit osm až deset hodin. Jestli bude mít stejnou výdrž i Leaf, jenž je za denního světla klasicky bílý, z toho však přímo nevyplývá, jak říkám - bude to pro jistotu chtít UV lampu. :)

Ale neradujte se, extroverti, jedná se zatím o experimentální počin ve fázi konceptu, nicméně pokud by se Nissan rozhodl jej nabízet, měl by mít životnost zhruba 25 let.

Michal Fokt
Diskuze (24)
Avatar - Bazalt
16. 2. 2015 23:59
Re: Zajímavé...
Naprosto souhlasím.
Avatar - Bazalt
16. 2. 2015 23:58
Re: Lak je nádherný to jo, ale nic to nemění na tom , že aby
No jo v zimě úplně na kost. V neděli jsem se vrátil z Norska, z Bergenu. Leaf projel okolo každých pět minut a Tesla tak jedna za půl hodiny. Ale ona v Norsku moc zima nebývá že.
Avatar - Hammunasakra
15. 2. 2015 11:28
Re: Zajímavé...
Pěkná blbost cos napsal. Současný ledky maj spotřebu nula celá nula nic, vydržej věky a jednoznačně je takový auto vidět dřív a líp
15. 2. 2015 11:12
Re: Zajímavé...
Jojo, motorista je pán silnice a ti blbci co mu překážejí v jízdě ať se vyznačí a vysvítí, aby je aspoň obešel, když už se mu cpou pod kolesa. Nepřeju Vám nic zlého, o čem dím zjistíte pak, až budete mít kolizi s vozidlem, které ste v šeru pozdě zaregistroval a nedal mu přednost.
15. 2. 2015 11:09
Re: Zajímavé...
Pěkná blbost je to, co píšete. Vás na cestě potkávat nechci. Auta tu jsou přes 100 let, Vaše myšlení je žel stejně staré.