Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Note se umí sám umýt (+video)

David Bureš
Diskuze (17)
Japonská automobilka chce usnadnit mytí aut. Karoserie jejích vozů by v budoucnu mohly odpuzovat špínu.

Nissan pracuje na vylepšování laků svých aut. Japonský výrobce pro vybrané modely už nabízí samoopravovací lak Scratch Shield, nyní testuje lak Ultra-Ever Dry, který odpuzuje špínu. Zkoušky tohoto speciálního laku probíhají na modelu Note.

Speciální super-hydrofobní a oleofobní nátěr odpuzuje bláto, dešťové kapky i každodenní špínu, nečistoty po něm jen lehce stečou. Lak na bázi nanotechnologie vytvoří ochrannou vrstvu ze vzduchu, která leží mezi lakem a okolním prostředním. Díky laku by už zákazníci v budoucnu nemuseli své vozy mýt v automyčkách.

Lak odpuzující špínu není nápad Nissanu, ten ho pouze jako první použil na automobilu. Nátěr Ultra-Ever Dry prodává společnost UltraTech International. Nátěr je možné aplikovat na různé materiály, používá se například na ochranu bot, rukavic nebo zdí.

Nissan nyní zkoumá možnosti nabídnutí tohoto laku svým zákazníkům. Automobilka neplánuje, že by se tento nátěr stal standardní výbavou, v prodeji se patrně objeví jako součást nabízeného příslušenství k novému autu. Ještě před zahájením prodeje bude lak v následujících měsících v různých podmínkách pečlivě otestován inženýry evropské divize Nissanu.

V případě Notu se nejedná o první techniku, která se sama čistí. Auto už používá zadní parkovací kameru, jejíž objektiv se sám čistí pomocí vody a stlačeného vzduchu.

David Bureš
Diskuze (17)
28. 4. 2014 07:09
Re: Odpor
To nie je lakom a urcite nezvysuje odpor vzduchu >:D je to NeverWet
NeverWet Arrives - Hands-On Product Demonstration: [odkaz]
28. 4. 2014 07:07
Re: konečně!!
To nenapadlo nissan, je to len postriekane NeverWet-om, cize kazde auto, kazda vec moze byt odolna, nie len nissan note
Avatar - Doval
27. 4. 2014 00:55
Re: Pokud vím,
Je to nejaky no-name vyrobca z Tesca za 5 eur. Po dvoch mesiacoch je vidiet, ze ucinok slabne, ale stale je to funkcne. Po pol roku to uz treba doplnit. Nemam to vsak na celnom skle, lebo pri pohybe stieracov to robi bielu hmlu - pouzivam to iba na spatnych zrkadlach, bocnych sklach a na zadnom skle
Avatar - Ronault.
26. 4. 2014 20:21
Re: Pokud vím,
Půl roku? Kolik najedeš? Co to je za výrobce? Mě tak maximálně 2 měsíce...
Avatar - Doval
26. 4. 2014 19:23
Re: Pokud vím,
Na skla si davam vodoodpudzujuci nater, vydrzi asi pol roka