Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan NV200 Taxi pro Barcelonu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Po žlutém taxi pro New York a černém pro Londýn představuje Nissan třetí variaci na toto téma. Opět je základem NV200 a tentokrát v barvách typických pro Barcelonu.

Japonská automobilka Nissan v loňském roce zvítězila ve výběrovém řízení na dodavatele automobilů pro taxislužby New Yorku. Ulice severoamerické metropole díky tomu zaplaví tisíce Nissanů NV200 ve žluté barvě.

V létě letošního roku byl představen koncept taxi pro Londýn, jehož základem je opět NV200 a Nissan počítá s tím, že právě jeho model postupně nahradí tradiční londýnská taxi.

Nejnovější kreací na téma taxi od Nissanu je do třetice NV200 a tentokrát jeho karoserie nese kombinaci černé a žluté barvy. Cílem jsou totiž ulice španělské Barcelony. Právě zde navíc probíhá výroba tohoto lehkého užitkového modelu značky Nissan v konvečním provedení a v příštím roce zde má být zahájena i produkce elektřinou poháněného e-NV200.

Nissan NV200 v podobě taxi pro Barcelonu se od standardních osobních verzí odlišuje prakticky jen specifickým barevným provedením karoserie a výbavou v podobě taxametru. Interiér 4,40 m dlouhé vanu je připraven nabídnout prostor řidiči a čtveřici cestujících i jejich zavazadlům.

K pohonu taxi pro Barcelonu slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec 1,5 dCi o výkonu 81 kW a točivém momentu 240 Nm ve spojení se šestistupňovou manuální převodovou. Nissan NV200 s touto motorizací má v kombinovaném režimu spotřebu paliva 5,5 litru nafty na 100 km.

Nissan NV200 Barcelona taxi si bude moci od 2. ledna 2013 pořídit kterýkoliv držitel jedné z 10.500 taxikářských licencí pro španělskou metropoli. Od roku 2014 bude k tomu provedení se vznětovým motorem k dispozici i alternativa v podobě elektřinou poháněného taxi na základě modelu e-NV200.

Nissan NV200 byl v Japonsku a Evropě uveden v roce 2009 a o rok později získal titul International Van of the Year. Dalším velkým úspěchem bylo vítězství ve výběrovém řízení na taxi pro New York. V současnosti je NV200 nabízen ve více než 40 zemích včetně Číny a Indie. Od zahájení prodeje dodnes bylo prodáno více než 135.000 Nissanů NV200.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
15. 7. 2013 02:51
Žebrák
Patří do země svého původu - Indie.Použití tak maximálně v provedení Van. Nedovedu si
představit , že by tato krabice dala využit jako taxi - možná v Indii nebo v rozvojových zemích
26. 12. 2012 03:16
Van roku 2010
Nakonec ne nadarmo je tohle Van roku 2010 a podobně jako taxikáři s ním kalkuluje i kde jaká spediční služba (naposledy tuším FedEx) ve městě kde se cení jeho malé vnější rozměry podobně jako u osobního Mini Cooperu, takže se rychleji všude dostane. :yes:
26. 12. 2012 03:11
Re: chudaci
Pozor, nehezký boční vzhled velmi, velmi klame!!
Několikrát jsem měl toto u nás celkem exotické auto k dispozici a poté co jsem si zvykl na jeho rozměry, tak mohu zodpovědně prohlásit, že lepší štiku na proplétání hustou dopravou by jste těžko hledal. Díky hranatému tvaru máte i dobrý přehled o možných kontaktech karoserie na bocích. Navíc má na daný půdorys překvapivě velký vnitřní prostor (dokonce na 2 Europalety !!), vynikající variabilitu sedadel, má i couvací kameru se kterou se výborně parkuje a ve městě se velice příjemně řídí. Ano, na taxi je to vynikající volba. Taxikáře především zaujme ve městě suprová spotřeba v dieselu a fakt, že se příjemně řídí, z obdobných aut má asi nejlepší řazení a překvapivě ostré brzdy. Především díky nízké hmotnosti má i slušné zrychlení a neejspíš i to má vliv na spotřebu.
Neříkám na dálnici, tam se se chová podobně jako auta typu Berlingo, VW Caddy, Kangoo či Doblo. Ale i na té dálnici kupodivu mnoho nepapá :-) :yes:
Oni ti vybírající se nemohli splést 3 x za sebou. V New Yorku, Londýně a v Barceloně.
Podle mě je to černý kůň tím, že nehezky vypadá, ale hodně poskytuje.
Schválně si jednou poměřte s Berlingem a pod. třeba fakt, že na rozdíl od konkurentů tohle má rovnou podlahu dlouhou přes 2 metry a kupř. trubky tam dostanete dlouhé 3,2 m když je úhlopříčně podstrčíte pod předním sedadlem, což nelze ani u jednoho stejně velkého konkurenta !
Avatar - pelikoš
28. 11. 2012 18:18
jojo
klidně se může vyrábět i v českých barvách... ;-)