Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novým New York Taxi bude Nissan NV200

David Bureš
Diskuze (32)
Nové newyorské taxíky nebudou pocházet od Fordu, ani od tureckého výrobce Karsan, ale od Nissanu.

Cílem soutěže Taxi of Tomorrow, kterou v roce 2009 vyhlásila komise New York City Taxi and Limousine (TLC) , bylo zvolit jednotný model pro budoucí newyorský taxík. Ze tří finalistů byl vybrán Nissan a jeho dodávka NV200. Ta se začne dodávat jako jediný licencovaný vůz taxislužby na konci roku 2013.

Před zahájením výroby bude taxi NV200 upraveno podle požadavků taxikářů a cestujících. V interiéru má být dostatečný prostor pro čtyři cestující a jejich zavazadla, díky posuvným dveřím se má dovnitř snadno nastupovat.

Výbava pro cestující zahrnuje samostatné ovládání klimatizace na zadních sedadlech, prosklenou střechu pro lepší výhled z vozu, 12V zásuvku, dvě USB přípojky, lampičky na čtení a osvětlení podlahy, díky které snáze najdou svá zavazadla.

Sedačky budou svým povrchem evokovat kůži. Nissan o nich tvrdí, že je bude snadné čistit a že budou mít antibakteriální úpravu.

Výbava auta zahrne navigaci a telematický systém, sedadlo řidiče bude nastavitelné v šesti směrech. Součástí bezpečnostní výbavy bude kontrola trakce, elektronická stabilizace VDC (Vehicle Dynamic Control), či boční a hlavové airbagy.

Dvoulitrový čtyřválec má mít nižší spotřebu paliva a emise CO2 než jednotka v současném sériovém provedení. Zvláštností budou blikající světla místo tradičního klaksonu, která mají snížit hluk vydávaný autem.

Více než 13.000 newyorských taxíků ročně dohromady ujede 500 milionů mil, a tak Nissan bude muset zajistit i vysokou odolnost auta. O běžné opravy se postarají automobilkou vyškolení zaměstnanci taxislužeb, ty náročnější provedou servisy Nissan.

Taxíky Nissan NV200 se budou vyrábět v mexické továrně Cuernavaca. Jejich cena se bude pohybovat okolo částky 29.000 dolarů (cca 465.000,- Kč).

Jako součást pilotního programu, který bude zkoumat použití elektromobilu jako taxíku, nabídne Nissan newyorským taxikářům šest exemplářů elektromobilu Leaf. Japonská automobilka jim poskytne i dobíjecí stanice.

Do finále soutěže se dostali tři finalisté – vedle Nissanu NV200 také Ford Transit Connect a poněkud překvapivě, turecká dodávka Karsan V1, která byla přímo navrhována jako taxi.

David Bureš
Diskuze (32)
20. 5. 2013 18:24
Som zvedavy, kolko ich bude permanentne v servise???
Ten miniaturny zadny naraznik a nicim nechranena zadna cast, tak to bude v NYC premavke velky problem.
20. 5. 2013 18:21
Re: RIP crown vic
Este si zabudol na Caprice.
Avatar - pelikoš
7. 5. 2011 09:24
Re: RIP crown vic
no jen že to není zanedbatelný obchod
Avatar - pelikoš
6. 5. 2011 15:27
Re: A kde je ekologie!
já taky
5. 5. 2011 18:50
Re: A kde je ekologie!
Jasně, vysvětluj to mým bez centimetru rovným dvěma metrům >:D Jestli je nějaká škodovka fajn jako taxík, tak je to bez debat Superb. Tam je to vzadu paráda a kufr se u drožky taky může hodit. Fabia je motokára pro dva lidi, kam někdo nedopatřením domontoval zadní lavici pro beznohé.