Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan odchází z Le Mans, nestačí na Porsche, Toyotu a Audi

Michal Fokt
Diskuze (18)
Smutná zpráva pro všechny fandy motorsportu. V šampionátu WEC ani v Le Mans letos neuvidíme tovární tým Nissanu, GT-R LM Nismo je nekonkurenceschopný.

Vypadalo to, že svět vytrvalostního závodění prototypů LMP1 zažívá renesanci. Audi se konečně postavila silná konkurence v podobě Porsche a Toyoty ...a uspěla, ba co víc, do hry vstoupil také Nissan a hovoří se o plánech dalších značek. Jenže Nissan to vzal za ...jiný konec. Připravoval speciál GT-R LM Nismo, jenž měl být hybridní čtyřkolkou s motorem vpředu, jenže se objevily technické i časové obtíže a vůz nastoupil na start jako předokolka s nefunkčním hybridním systémem a bez pohonu zadní nápravy.

Výkonnost tomu odpovídala - v kvalifikaci na konkurenci z třídy LMP1 auto ztrácelo čtvrt minuty(!), v závodě to bylo ještě horší a ani jedno ze tří aut nevidělo šachovnicovou vlajku. Nismo si nasypalo popel na hlavu, vypustilo zbytek sezony WEC a oznámilo, že vynechá i úvodní dva podniky WEC 2016, aby bylo GT-R LM v co nejlepší formě na 24 hodin v Le Mans.

Teď je ale všechno jinak. Proběhlo pár testů a jejich výsledkem bylo zjištění, že se experiment nepovedl. Oficiálně se v prohlášení praví, že "program není schopný dosáhnout svých ambicí a společnost se zaměří místo toho na vývoj dlouhodobých závodních strategií". Jinými slovy GT-R LM Nismo nedokáže konkurovat konvenčním speciálům značek Porsche, Audi ani Toyota a nemá tudíž cenu se jím zabývat.

Nissan se nás sice snaží uchlácholit tím, že se nic nemění na účasti v LMP2, kam dodává velmi úspěšné motory, ale co naplat, LMP1 je LMP1. Z prohlášení bohužel nevyplývá, zda do dlouhodobých závodních strategií LMP1 patří i nadále a začne se tedy pracovat na "konvenčnějším" prototypu nebo jestli sérii WEC nadobro vzdává a zůstane i nadále jen u Super GT a třídy GT3.

Michal Fokt
Diskuze (18)
Re: smutná zpráva? jen logický důsledek
Presne tak. Petrolheada jsi presne vystihl.
Avatar - Ham.
23. 12. 2015 23:23
Re: smutná zpráva? jen logický důsledek
Není potřeba ničemu pomáhat, Nissan tomu "pomohl" sám a velice důkladně.
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: smutná zpráva? jen logický důsledek
Četl jsem pár článků, machrování je silné slovo. Když se dozvěděli, že jim nedojde ten hybrid a pojede to jen na jednu nápravu, mohli se na to vykašlat a žádný auto nestavět, určitě dobře věděli, že nemají šanci. Oni to udělali, vypili si kalich hořkosti do dna. Testování ukazovalo, že když by vše fungovalo, je to auto 100% konkurenceschopný, to je zkrátka fakt.
Co se týče DeltaWingu, jel mimo kategorii, byl to experiment, jezdil vcelku slušný časy, , takže bych o ráně z milosti vůbec nemluvil.
Jak jsem napsal, šli jinou cestou, testy dopadly dobře, vlastní závod ne, proč to dopadlo zle je jasný, bez pohonu a hybridu byli odsouzeni k porážce, fušeřina to nebyla a dodávají skvělý motory do LMP2.
Podle mě je pitomec každej, kdo rozděluje auta podle světadílů, já je dělím na ta dobrá a horší, znám sračky z EU i z JPN, jen o zemi to vůbec přece není. Jinak Toyota je největší výrobce aut a evropská auta vyhrávají v Evropě, v Japonsku si často ani nešrktnou (platí to i obráceně) a ani pořádně nevíme, co vše v JPN mají a naopak, oni mají taky velkej výběr a často nevědí, že my tady nějaký auta vyrábíme. Moc nás, jako Evropu, přeceňuješ a to se týče i historie, nejsme o nic lepší ani horší, navíc si svět nedovedu představit bez GT-R, 350Z, MX5, Skyline, S2000, Subaru STI ,Mitsubishi EVO atd.atd.
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: smutná zpráva? jen logický důsledek
Já na místě nebyl, LM24 mě zajímá okrajově, ale nepřeháněl bych to, už za pár dní si na to, podle mě, nikdo na ten jejich nezdar nevzpomene, děláš z toho, s prominutím, jadernou katastrofu.
Avatar - Petrolhead_CZ
23. 12. 2015 20:23
Re: smutná zpráva? jen logický důsledek
Byl jsem na místě osobně a podle reakcí lidí se můžeš vsadit, že na tu hrůzu co Nissan předvedl nikdo nezapomene a budou kolovat anekdoty ještě pěkných pár let. Oni měli dokonce ve svém stánku odhalenou verzi, kde se tím Frankensteinem chlubili >:D O pár hodin později po zahájení závodu už ho nenápadně přikrývali >:D