Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan odvolá svého šéfa Ghosna, kvůli finančním podvodům

Diskuze (26)
Japonská automobilka oznámila, že Ghosnovy praktiky vyšetřuje již několik měsíců.

Předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn používal firemní peníze pro vlastní účely a dopustil se i dalších závažných pochybení. Oznámila to firma. Generální ředitel Hiroto Saikawa proto navrhne, aby byl Ghosn okamžitě odvolán z funkce. Čtyřiašedesátiletý Ghosn je rovněž předsedou správní rady a generálním ředitelem francouzské automobilky Renault.

Akcie Renaultu dnes zamířily prudce dolů a krátce před polednem ztrácely zhruba 13 procent.

Japonský list Yomiuri uvedl, že tokijská prokuratura dnes Ghosna zatkla, a to kvůli podezření, že ve finančních výkazech podhodnocoval své příjmy. O zadržení Carlose Ghosna informovala i japonská televize NHK. Japonská média už dříve uvedla, že Ghosn se dnes dobrovolně dostavil k výslechu.

Automobilka Nissan oznámila, že Ghosnovy praktiky vyšetřuje už několik měsíců. Spolu s Ghosnem se podvodů podle sdělení automobilky dopouštěl i další manažer Nissanu Greg Kelly.

Automobilka upozornila, že Ghosn se kromě podhodnocování svých příjmů dopustil i řady dalších významných pochybení, včetně "osobního využívání firemního majetku". "Nissan se hluboce omlouvá, že způsobil svým akcionářům takové starosti," uvedla firma. Dodala, že plně spolupracuje s vyšetřovateli.

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentní podíl. Nissan je navíc největším akcionářem automobilky Mitsubishi. Ghosn je rovněž předsedou správní rady Mitsubishi a šéfem celé aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ghosn patří mezi největší postavy světového automobilového průmyslu posledních dvou desetiletí. "Reakce akcií ukazuje, jak klíčovou osobou je," upozornil podle agentury Reuters analytik Raghav Gupta-Chaudhary ze společnosti Citibank.

Ghosn se narodil v Brazílii, má však libanonské předky a francouzské občanství. Kariéru zahájil ve francouzském výrobci pneumatik Michelin, odkud přešel do Renaultu. V Nissanu začal působit v roce 1999, když Renault v japonské automobilce koupil kontrolní podíl. Ghosn se následně stal generálním ředitelem i předsedou správní rady Nissanu, ředitelský post však loni opustil.

"Carlos Ghosn je v automobilovém odvětví impozantní postavou. Je oceňován, že dosáhl obratu v hospodaření Renaultu i Nissanu," uvedl dopisovatel BBC Theo Leggett. "Otázkou je, co bude teď. Ghosn se již začal zbavovat některých svých funkcí. Loni odstoupil z postu generálního ředitele Nissanu a nedávno se vzdal i některých pravomocí v Renaultu. Očekávalo se ale, že ještě několik let zůstane generálním ředitelem Renaultu a bude dál zodpovědný za alianci," dodal.

Diskuze (26)
20. 11. 2018 10:18
Re: Svět se v prd.l obrací
kto má veľa chce viac je ok, problém nastáva, keď to viac hľadá v cudzej kapse.
20. 11. 2018 10:16
Re: Proč jsou ti nejbohatší zároveň nejnenažranější?
ako všetkým miliardárom
20. 11. 2018 10:15
Re: Som zvedavy,
to je prehnané, za svoju prácu dostáva mastné prachy a je to skutočný boháč, prečo by mali byť ostatní akcionári spokojní s tým, že si berie viac ako píše zmluva? Podľa teba, ak by sa cz darilo, môže si babiš brať čo chce?
Avatar - xxc
20. 11. 2018 07:25
Re: Proč jsou ti nejbohatší zároveň nejnenažranější?
[odkaz]
Avatar - Floyd
20. 11. 2018 01:19
Svět se v prd.l obrací
Ghosn patřil k největším borcům v oboru. Jenže pořád platí, že kdo má hodně, chce ještě víc. V jeho případě bohužel.