Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan pokračuje ve vývoji elektrosporťáku Bladeglider

Michal Fokt
Diskuze (0)
Představením poněkud úchylného konceptu Bladeglider Nissan s ideou velmi netradičně pojatého sportovního vozu zdaleka nekončí.

Když Nissan vloni v Tokiu představil studii Bladeglider, šokoval s ní hned dvakrát. Ne, elektrický systém pohonu dneska už nikoho nepřekvapí, zato koncepce auta s trojúhelníkovým půdorysem ano. A aby toho nebylo málo, Japonci sebevědomě tvrdí, že tohle velmi nezvyklé auto zašlape svou ovladatelností do asfaltu všechny myslitelné konkurenty.

Řeči se vedou a voda teče, říkali jste si asi. Ovšem Nissan nezůstává u prázdného chvástání. Podle nejnovějších informací z Tokia (tedy přesněji řečeno z Detroitu, kde se o Bladeglideru rozpovídal šéfdesignér Nissanu Shiro Nakamura) kariéra projektu neskončila představením studie na Tokyo Motor Show, ale vývoj sporťáku pokračuje dál.

Nissan má tedy zřejmě v plánu své sebevědomé tvrzení dokázat a dovést Bladeglider do sériové výroby jako ukázku toho, jaký potenciál mají elektromobily. Výhodou tohoto vozu je totiž to, že využívá k pohonu elektromotorů, umístěných v nábojích kol, takže nezabírají místo jinde. Díky tomu si může Bladeglider dovolit takovýto tvar karoserie a od něj odvozené údajně dechberoucí jízdní schopnosti.

Podle Nakamury Nissan odvedl v oblasti elektromotorů v kolech spoustu dobré práce a pokud skutečně projekt bude poslán v blízké budoucnosti do výroby, bude to právě s motory v nábojích a atypickým tvarem karoserie, kvůli jehož plagiátorství v případě vozu Zeod RC Japoncům stále hrozí soud s Penskem.

Michal Fokt
Diskuze (0)