Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan BladeGlider: Třímístný DeltaWing naznačuje budoucí sporťák (+video)

David Bureš
Diskuze (3)
Nový koncept je jakousi evolucí závodního auta DeltaWing pro Le Mans. O pohon se starají elektromotory v kolech.

Automobilka Nissan představí na nadcházejícím autosalonu v Tokiu koncept BladeGlider. Ten je zajímavý ve dvou ohledech. Za prvé, jeho příď je velice úzká a za druhé, Nissan potvrdil, že koncept naznačuje budoucí sportovní model.

BladeGlider vznikal na čistém listu papíru, je však patrné, že se inspiroval závodním vozem DeltaWing, který byl prvně nasazen ve 24hodinovém závodě v Le Mans v roce 2012, a jeho evolucí ZEOD RC. „Cílem byla revoluce architektury auta, která má vyvolat nové emoce,“ tvrdí Francois Bancon, který vedl tento projekt.

Rozchod předních kol je široký pouhý metr, směrem vzad se BladeGlider rozšiřuje. Toto řešení pomáhá aerodynamice, přední kola blízko sebe mají navíc pomoci ovladatelnosti vozu v zatáčkách.

Kabina je třímístná, řidič sedí před svými spolujezdci, podobně jako ve slavném McLarenu F1. Pasažéři sedí v podélném těžišti auta, je tak zajištěna jeho rovnováha. Při otevření dveří se k nim sedačka řidiče přisune, aby se usnadnilo nastupování.

Tvar volantu se inspiroval u letadel. Multimediální systém zobrazuje plastické mapy a aktuální atmosférické podmínky, což má řidiči pomáhat s úspornou jízdou.

Poháněná jsou zadní kola, a to pomocí elektromotorů umístěných v zadních kolech. Nissan tvrdí, že sériový vůz by mohl být prvním modelem značky, který toto řešení použije. Elektromotory čerpají svoji energii z lithium-iontových baterií známých z Leafu, které jsou umístěny v dolní části zádě auta. Jejich umístění přispívá ke snížení těžiště automobilu.

Základ BladeGlideru je vyroben z karbonu, panely karoserie jsou z plastu vyztuženého karbonovými vlákny. Hmotnost vozu je mezi nápravy rozložena v poměru 30:70, což má být u této koncepce výhodou.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - Ada je zase tady
10. 11. 2013 21:36
Re: asi ne...
Jestli on ten hnissan nemá něco společného s rendlíkem... ta podoba... >:-[]
9. 11. 2013 19:59
Re: asi ne...
no nejsem si tím tak jist, že bych chtěl jezdit něčem takovém. Vypadá to jak hlava vetřelce >:D
Avatar - pelikoš
9. 11. 2013 11:34
asi jo
jednou nadejde doba,kdy se tady budeme v něčem podobném prohánět
nissan je ale už nyní připraven :yes: ;-) :-!