Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, co je rychlejší než Koenigsegg? Tenhle Nissan Qashqai!

David Bureš
Diskuze (0)
Britský tuningový specialista na Nissanu GT-R se opět vyhrnul na jiné dílo japonské značky. A je z toho rekord!

Nissan Qashqai je aktuálně jedno z nejprodávanějších aut v Evropě, jehož první generace zahájila módu dnes tak populárních crossoverů. Britský tuner Severn Valley Motorsport v něm ale vidí i jiný potenciál, postavil z něj nejrychlejší SUV na světě, který tento titul uzmul vyladěné Toyotě Land Cruiser.

Rozsáhle upravený crossover totiž na soukromé akci VMax 200 dosáhl během sprinterských závodů maximální rychlosti 382,7 km/h, díky čemuž překonal Toyotu Land Cruiser s 5,7litrovým osmiválcem vyladěným na 2.000 koní, která loni zvládla jet 370,1 km/h.

Na dvě míle dlouhém sprintu přitom přepracovaný Nissan dokázal jet rychleji než třeba švédský hypersport Koenigsegg Agera RS. Pětilitrovým osmiválcem o výkonu 865 kW poháněná střela na akci jela „jen“ 356 km/h.

Automobil přezdívaný Qashqai-R vznikl v roce 2014, kdy jej Severn Valley Motorsport jakožto specialista na ladění Nissanu GT-R vybavil právě motorem z „Godzilly.“ Před čtyřmi lety měl crossover postavený na základech první generace Qashqaie šestiválec naladěný na 1.100 koní (809 kW), firma se ale na této hodnotě nezastavila a vůz postupně vylepšila. Výkon tak časem vzrostl na 1.500 koní. Letos pak byl jeho agregát upraven dále, aby dosáhl výkonu 2.000 koní (1.471 kW).

Sílu výrazně zesíleného motoru měl zvýšit především nový systém přeplňování od Extreme Turbo Systems, a to právě s cílem stát se nejrychlejším SUV světa. Novinkou jsou ale též třeba obří vzduchové filtry od K&N Filters.

Je jasné, že tohle šílené dílo vzniklo hlavně pro propagaci úpravce, a tak je u něj důležitá primárně jízda v přímce, vidět ji ale jet na živo musí být jistě zajímavý zážitek!

David Bureš
Diskuze (0)