Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan zavede systém pro rozeznání špatného pedálu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (36)
Japonská automobilka oznámila, že vyvíjí systém, který ve voze odhalí sešlápnutí špatného pedálu.

Systém, který rozpozná, že řidič sešlápl špatný pedál v nevhodnou dobu, má podle automobilky Nissan pomoci snížit počet nehod, které může tato chyba způsobí.

Prvním sériovým vozem, v jehož výbavě tento systém bude, se stane modernizované MPV Elgrand. V tomto modelu bude systém debutovat do konce letošního roku a Nissan jej bude nejprve nabízet v Japonsku a na vybraných asijských trzích.

Systém pro rozeznání sešlápnutí nesprávného pedálu je zaměřen na snížení zrychlení při nižších rychlostech, jimiž se vozy pohybují především na parkovištích a ve stísněných prostorech. Cílem je zabránit kolizím se stěnami a jinými vozy v případě, že řidič sešlápne plynový pedál místo brzdového.

Na funkci systému se podílí čtveřice kamer parkovacího systému Around View Monitor (AVM) a ultrazvukové sonary. Právě díky nim systém rozpozná, jestli se vozidlo pohybuje po parkovišti nebo ne, a zda jsou v jeho okolí překážky, do kterých by mohlo narazit. Systém bude automaticky ovládat akceleraci a v případě potřeby bude schopen vůz přibrzdit, aby zabránil kolizi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (36)
17. 10. 2012 20:04
Re: Kdo si plete v autě pedály
To je normálně validní myšlenka, ale tady se díváme na základní návyk. To je jako by si cyklista spletl přední a zadní brzdu. Pokud nejsi zelenáč, tak se ti to stát snad nemůže. Ano, může se stát, že v tvém těle dojde k chybě, ale splést se? Těžko. Tyhle návyky jsou podle mne výsledkem poctivého výcviku. Takže vtlouct to lidem do makovice, zkoušet reakce.
17. 10. 2012 08:19
Re: Kdo si plete v autě pedály
:yes:
Avatar - white label
16. 10. 2012 23:58
Re: Kdo si plete v autě pedály
Mysle jsem to hned původně tak, že je jednoduché napsat, že takový člověk nemá za volantem co dělat, horší je, jak to udělat, aby se tam opravdu nemohl reálně dostat...
16. 10. 2012 23:39
Re: Kdo si plete v autě pedály
Záleží, jak to myslíš. Splete, jako opravdu splete, tak to je podle mne celkem raritní situace. Už se mi stalo, že jsem měl nezvykle široké boty a vzal jsem dva pedály najednou (to jsem se nespletl, jen jsem se netrefil, ale výsledek podobný). Ale člověk je při smyslech a pokud nepokouší štěstí, tak by to měl zvládnout. Ale splést se na téhle úrovni, to není jen tak. To je podvědomá činnost. Většinou se u podobných věcí pleteme ve chvíli, kdy dojde ke změně, protože to chování máme hluboko zakořeněné, trpíme takovou setrvačností. Pokud myslíš degeneraci, tak jsem zastánce pravidelného přezkušování.

Záruku tedy nemáš, ale pro mne je to skoro nepředstavitelné. Chápu nové auto a jiné změny, ale pořád bys měl být schopen zareagovat. Když ho rozhodí tohle, co bude dělat, kdyby prošlápl brzdu na podlahu a nic se nedělo? Jsem mnohem tolerantnější k systémům, které se snaží pomoci s činnostmi, které děláme vědomě, které vyžadují pozornost a soustředění.

Záměrně jsem pominul možnost, že zpanikaří, protože takový člověk by právě neměl dostat řidičák. Pro mne je prostě záměna brzdy za plyn jako otočení volantem doprava, když silnice vede doleva.
Avatar - white label
16. 10. 2012 22:54
Re: Kdo si plete v autě pedály
Jistě, to pokud možno ano, ale co pak, jakou máš záruku, že si ho nesplete po úspěšně absolvované autoškole... :-)