Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

NKÚ: Policie nakoupila stovky aut navíc, některá vůbec nejezdí

Diskuze (16)
Policie před třemi nakoupila 300 aut, některá podle zjištění NKÚ nemají využití.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na kontrolu policejních nákupů. Kontrole mimo jiné neunikl velký nákup stříbrných Octavií, který se uskutečnil v rámci restrukturalizace policie v roce 2009.

Šetření zjistilo organizační nedostatky: „ Policie ČR nemá po provedené restrukturalizaci (po zřízení krajských ředitelství) od roku 2009 přesně stanovenou aktuální potřebu osobních automobilů pro svou činnost,“ píše NKÚ ve své zprávě.

Proto příliš nepřekvapí, že některá auta pořídila policie úplně zbytečně. Při nákupu se zvýšil počet objednaných aut z původně zamýšlených 3200 na 3500. Důvod? Nedočerpané finanční prostředky původně vyčleněné na jinou investici!

Policie jednoduše potřebovala utratit zbývající peníze z obřího investičního programu v hodnotě 19 miliard korun. Konkrétně se jedná o 119,5 milionů korun, nakonec se dodatky ke smlouvě snížil zbytečný výdaj na 94,7 milionů korun.

NKÚ dále dodává: „Některé nově pořízené osobní automobily neměly stanovené projezdy nebo nebyly využívány vůbec.“ To znamená, že některá auta nebyla jen zbytečně nakoupena, ale policie pro ně ani po převzetí nedokázala najít využití. Jen u Policejního prezidia se jedná o 26 aut, která nejezdí.

Navíc si policie stanovila překvapivě nízký průměrný roční nájezd: v případě standardně používaných služebních vozů by měl být minimálně 10.000 km za rok. Podle zjištění NKÚ mnoho vozů nesplňuje ani tuto podmínku.

Průměr 10 tisíc km je výrazně vzdálen od interní normy Ministerstva vnitra. Ta omezuje životnost auta stářím 7 let nebo nájezdem 220 tisíc km. Některé používané služební vozy přitom budou mít po sedmi letech najeto sotva 70 tisíc km!

Mimochodem, za stanovením počtu nakoupených aut, pořizovací ceny, průměrného ročního nájezdu a dalších parametrů stojí externí firma. Její název nebyl zveřejněn.

Diskuze (16)
22. 4. 2012 00:00
autopark
Obcas se pohybuji v arealu policejni skoly. Jen tam stoji jen tak bez uzitku vice nez 50 rok starych octavii ktere nemaji SPZ a nikdy z arealu nevyjeli. Venku byli naposledy, kdyz je privazeli.
Avatar - baca42
17. 4. 2012 17:41
Výhodná koupě ojetiny,
ale ne pro každého.
Není špatný koupit po čase takovou ojetinu co má najeto 0 až 50000km. ;-) . To je jedno z mála míst, kde se tachometry stáčej obráceně = směrem nahoru. Za mlada v Českých Radiokomunikacích si všichni taky přidávali, a já jim v noci jako noční hlídač musel odpojovat elektromotory a vrtačky při správném počtu km.

PS. Bohužel, všechny auta jsou už zamluvený a rozdělený. :-(
čau:[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
17. 4. 2012 15:28
Re: Hm
Přesně. U nás v Jablonci teď momentálně probíhá výstavba naprosto zbytečnýho aquaduktu, který nebude mít žádný využití za 434 milionů. Financuje to stát, takže s těma 119 milionama už to máš vyhozených přes půl miliardy. Jestli takhle chtějí šetřit tak tenhle stát nebude mít prachy nikdy!
Avatar - Slavek-TDM
17. 4. 2012 14:56
Maly najezd?
To je prece jednoduchy, nejsou penize na provoz = na palivo. ;-\
17. 4. 2012 13:59
Re: Nejhorší hospodář stát
Dokonce bych řekl, že ten vztah není lineární.