Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Noční vidění v BMW X5: Jízda po Los Angeles poslepu (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
BMW nabízí pro své velké SUV jako jednu z mnoha příplatkových položek noční vidění. Jak funguje v praxi?

Systém nočního vidění u BMW nepoužívá běžné infračervené paprsky, ale kameru FLIR s tepelnou detekcí umístěnou v přední mřížce chladiče. Ta pracuje s teplotními rozdíly. Dění před autem se v reálném čase promítá na vnitřní obrazovku. Systém umí rozpoznat chodce i zvířata a poté vydá varovný signál. Logicky vidí i další pohybující se i pevné objekty na silnici včetně ostatních vozů. Dodává jej společnost Autoliv, která se zabývá rovněž produkcí airbagů a bezpečnostních pásů.

Redaktor magazínu Motor Trend Justin Bell jej otestoval ve čtvrté epizodě pořadu Wolrd's Fastest Car Show. Měl k dispozici X5 s benzinovým přeplňovaným vidlicovým osmiválcem 4,4 l. Ujel 16 km centrem nočního Los Angeles a spolehl se pouze na něj, začal stylově u Griffith Observatory. Čelní sklo jeho X5 bylo navíc zakryté. Není to zrovna nejbezpečnější, ale jedině tak mohl stoprocentně ověřit, že tahle vychytávka funguje. Boční okna pochopitelně zůstala čirá, aby se orientoval v provozu alespoň zčásti.

Systém bez problémů identifikuje i značky projíždějících vozů či pevné objekty podél komunikace, například stromy. Oproti běžným světlům je čtyřikrát silnější, byť je pochopitelně doplňuje, nelze se svěřit pouze jemu a ani americká legislativa to koneckonců nedovoluje. Když Justin potkal v jedné ze zatáček jelena, jinak černobílé noční vidění mu jej navíc vybarvilo a zapípalo přesně tak, jak má. S vysokou se totiž ročně v Evropě a USA srazí na 1,5 milionu aut. Systém dokáže zvýraznit žlutě i osobu na motocyklu a ženu sedající si do auta, či skateboardistu, opět za doprovodu zvukové signalizace. O chodcích a cyklistech nemluvě. Bell měl zpočátku problém s rozeznáváním překážek a udržením se v pruzích, ale nakonec se pohyboval po silnicích, kde to bylo dovoleno, skoro stovkou a ocenil kvality celého zařízení. Předměty byly vidět čistě a zřetelně.

Jméno Brita Justina Bella je fanouškům motoristického sportu velmi známé, je vynikajícím závodníkem ve vytrvalostních kláních, byť sportovních úspěchů svého otce Dereka nedosáhl. Mimochodem, nová X5 série F15 je poprvé ve své třetí generaci k mání jak s pohonem všech kol, tak i pouze zadní nápravy.

Prvním výrobcem, který noční vidění uvedl do sériové produkce, byl General Motors. V letech 2000-2004 jej nabízel pro Cadillac DeVille. Následovaly Toyota (Lexus) a Honda. V polovině minulé dekády se přidali Němci, konkrétně BMW a Mercedes, Audi je doplnilo až na přelomu tohoto desetiletí. Podobnou techniku používají i nejnovější policejní radary.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
2. 4. 2014 10:36
Re: Do reality přátelé
Noční vidění není něco, co bych musel mít, ale v kombinaci s přísvitem se mi to celkem líbilo. Jen nevím, co na to říkají chodci. Co se týče těch ostatních, zajímalo by mě, v jakém autě s tím máš takové problémy. Nebo jestli je tvůj jízdní režim tak jiný. Auto sice nedokáže číst mé myšlenky, ale třeba s přepínáním dálkových nemám problémy (starším dělaly problémy například reflexivní značky). Je však pravda, že si radši dálková přepínám sám (pokud se bavíme o tom základním systému, který jen přepíná potkávací a dálková). A o adaptivním tempomatu jsem tu psal více než jednou.
Avatar - Barrichello
2. 4. 2014 10:16
Re: Do reality přátelé
všechno to sou jen pomůcky co za určité situace mohou pomoc a jsou přínosem, nicméně na ně nejde zcela spolehat a je potřeba být ve střehu a nespoléhat jen na tyto pomocníky.

Adaptivní tempomat sem měl v Jaguaru, ale moc často sem ho nepoužíval.

NightVision a adaptivní světla mam v BMW a podle mě to přínos je, samozřejmě nefunguje to úplně tak jak by si to člověk představoval a u nightvision hlavně nejde zárovně koukat do obrazovky a na silnici....ale když člověk někde projíždí třeba dlouhým lesem, kde vybíhá zvěř tak mu to může pomoci, když sem tam jukne.
Avatar - KANKUNEN
2. 4. 2014 10:06
Do reality přátelé
Na videu to vypadá ideálně, stejně jako adaptivní tempomat nebo automatické přepínání dálkových. V praxi to akorát rozčiluje. Tempomat je v určitých situacích zmatený jak lesní včela a automat světel si tě napřed musí vyfotit než se přepne. Aby to fungovalo jako pomocník, musí to rozlišovat jednotlivé jízdní situace a ne jen auto před tebou.