Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Norton představuje dvojici nádherných moderních scramblerů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská značka Norton odhaluje svou očekávanou novinku a uvádí ji rovnou ve dvou provedeních jako Atlas Nomad a Atlas Ranger.

Historie značky Norton se začala psát v roce 1898 a první motocykly začala vyrábět o čtyři roky později. V následujících letech se vypracovala na jednu z nejúspěšnějších motocyklových značek, slavících sportovní i obchodní úspěchy.

Podobně jako řada jiných tradičních výrobců motocyklů ani Norton neustál bouřlivý nástup japonských značek v šedesátých a sedmdesátých letech. Ve druhé polovině sedmdesátých let se díky tomu stává jen stínem své někdejší slávy a poskytuje již jen podporu majitelům svých starších strojů.

V osmdesátých letech pak došlo k několika pokusům o vzkříšení značky, z nichž ten nejúspěšnější se odehrál až na konci tohoto desetiletí se stroji poháněnými wankelovými motory. Bohužel již v druhé polovině devadesátých let byl Norton opět na dně.

Poslední pokus o návrat slavného jména má na svědomí Stuart Garner. Právě pod jeho taktovkou vyrábí Norton od roku 2010 úspěšnou modelovou řadu Commando 961, kterou doplnil Dominator, v roce 2016 exkluzivní superbiky V4 RR a V4 SS a nyní dvojice scramblerů.

Norton Atlas zamíří na trh v provedeních Nomad a Ranger, sdílejících techniku a lišících se svým stylem i zaměřením. Základem obou nových motocyklů je tedy trubkový rám, v němž je zavěšen motor, který je výsledkem vlastního vývoje značky Norton.

Řadový dvouválec o objemu 650 cm3 má vycházet z vidlicového čtyřválce supersportovních silničních modelů V4 RR a V4 SS. Nová pohonná jednotka má disponovat nejvyšším výkonem 63,6 kW (85,2 k) při 11.000 min-1 a točivým momentem 64 N.m.

Model Atlas Nomad, který je více zaměřen na hladký asfalt, což naznačuje i jeho nízký přední blatník, má rozvor kol 1446 mm. Kontakt s vozovkou zajistí kola s drátěným výpletem, která obouvají pneumatiky Avon Trekrider o rozměrech 110/80 R18 vpředu a 180/55 R17 vzadu.

Model Atlas Ranger má i díky zvednutému přednímu blatníku výraznější styl terénního stroje. Mimo zpevněné vozovky přijde tomuto stroji s rozvorem kol 1470 mm vhod obutí o rozměrech 120/70 R19 vpředu a 170/60 R17 vzadu.

Norton pro oba nové modely uvádí shodnou suchou hmotnost 178 kg, ale odlišnou výšku sedla, která je 824 mm pro Nomad a 867 pro Ranger, což samozřejmě souvisí s nastavením jejich podvozků a použitými koly.

Zájemci o nové zástupce britské značky musí počítat s cenami, které nejsou právě lidové. Model Atlas Nomad má být k dispozici za částku od 9995 britských liber (zhruba 300.000 Kč) a v případě provedení Atlas Ranger je uvedena cena od 11.995 britských liber (kolem 360.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)