Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Veterán v nabídce Audi se dočká nové generace. Co čekat od nové A1?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Nejmenší současný zástupce značky Audi představuje úspěšný model, který se dočká druhé generace s novou platformou a ostřejšími rysy.

Audi A1 se světu představilo na ženevském autosalonu v roce 2010 s třídveřovou karoserií a na trh během stejného roku. V listopadu 2011 bylo odhaleno pětidveřové A1 Sportback, jehož prodej se rozběhl na jaře roku 2012.

V současnosti patří modely řady A1 k veteránům v nabídce automobilky Audi a čeká je střídání stráží. Podle informací, které zveřejnil Carscoops se máme v případě designu těšit na sjednocení stylu s většími modely v čele s řadami A3 a Q2, jímž se má nové A1 svým vzhledem přibližovat nejvíce.

Nová generace modelové řady A1 má opustit třídveřovou karoserii a má být k dispozici již jen jako pětidveřový Sportback, který bude sdílet platformu MQB s aktuální generací modelu Polo značky Volkswagen. Díky tomu máme očekávat mírný nárůst rozvoru náprav a vnějších i vnitřních rozměrů.

Paleta pohonných jednotek nové generace Audi A1 Sportback má nabízet moderní přeplňované motory. Nabídku má zahajovat litrový tříválec TFSI o výkonu 85 kW (115 k), následovaný čtyřválcem 1.5 TFSI o výkonu 110 kW (150 k) a vrcholem mezi benzinovými motory se má stát 2.0 TFSI verze S1 Sportback s výkonem kolem 184 kW (250 k).

V případě vznětových motorů je momentálně zmiňováno, že mohou v nabídce zcela chybět a namísto nich má být k dispozici CNG verze nebo dokonce čistě elektřinou poháněné provedení.

Benzinové motory mají spolupracovat se šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou S tronic. Standardem bude pohon předních kol a pro vybrané verze v čele s S1 Sportback má být k dispozici pohon všech.

V interiéru máme očekávat prvotřídní dílenské zpracování a především moderní výbavu, zahrnující mimo jiné i přístrojový štít Virtual Cockpit, připojení 4G LTE, Android Auto a Apple CarPlay. Premiéra nové generace Audi A1 Sportback se očekává ve druhé polovině letošního roku a nejčastěji je v souvislosti s ní zmiňován autosalon v Paříži.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - GregorZV
14. 5. 2018 17:16
Re: sucasna A1
Tuším, že my Pólisti máme rovnaký názor :-) tiež som na túto A1 zvedavý, ale očakávať skoro to čo má aj nové Polo/ibiza :-) klasickú ručnú aj klasické budíky (digi bude za príplatok) bude mať na sto percent... mňa však skôr zaujíma S1 Sportback - hlavne cena, lebo ak nespravia Polo R čo sa "vraj" asi "chystá", tak určite pôjdem do nej :-)
14. 5. 2018 16:55
Re: sucasna A1
Použitou technikou, jízdně ani designově nemá na mini ani teď a podle mne to nezmění ani nová generace. Ale tak, každý podle svého gusta. A navíc Ty jsi vždy svojský
Avatar - 3_diamanty
14. 5. 2018 14:01
sucasna A1
je uz ozaj docela zabehnuty kusok ( v podstate len take drahsie polo ale premiovo na mna teda dodnes moc neposobi ) tak som zvedavy uz na tu novu premiovu A1 hodnu mena audi .... snad tam to uz bude ok lebo audi ma v poslednej dobe velmi pekne kusky a ak nova A1 pojde v slapajach A3 v ktorej som uz mal moznost kusok jazdit tak top malym autom sa stane v podstate lavou zadnou tu nebude o com.... len verim ze v nizsich stupnoch vybavy tam zachovaju nejake manualy aj mech. rucnu brzdu a samo ze aj klasicke budiky :yes: