Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové motory Alfy Romeo sahají až k Maserati, objeví se již v červnu

Jan Mička
Diskuze (33)
Budoucí modelová ofenzíva Alfy Romeo se týká také pohonných jednotek. Dočkáme se nových agregátů, přičemž jeden bude mít kořeny u Ferrari.

V nedávné době jsme několikrát informovali o nových modelech Alfy Romeo. Mezi nejžhavější novinky patří sedan střední třídy, který by se mohl jmenovat Giulia, na svět se dostane v polovině příštího roku a bude vybaven pohonem všech kol.

Tím to ale nekončí. Podle zpráv serveru Automotive News Europe se totiž Alfa Romeo připravuje také na příchod nových motorů. Konkrétně se jedná o dva benzinové a stejný počet vznětových agregátů, přičemž vedle čtyřválců se dočkáme i šestiválců.

Na nejsilnější z nich bychom se ostatně měli těšit nejvíce – šest válců řazených do V má totiž objem 2,9 litru a výkon by se měl díky dvěma turbodmychadlům pohybovat okolo 350 kW. Pokud jsou vám tyto hodnoty povědomé, patrně se nemýlíte. Agregát totiž bude založen na dvakrát přeplňovaném šestiválci, který si nechává Maserati vyrábět u Ferrari v Maranellu. Nedávno jsme jej vyzkoušeli v modelu Ghibli a je fenomenální.

Zbytek plánovaných agregátů bude z našeho pohledu trochu ve stínu výše zmíněného šestiválce. Pro milovníky benzinu bude k dispozici dvoulitrový turbomotor s výkonem od 180 do 243 kW, který by měl spolupracovat s automatickou i manuální převodovkou, ale také pohonem zadních nebo všech kol. Ekologicky založené řidiče zase potěší turbodiesel o objemu 2,2 litru a výkonu od 99 do 155 kW. Vyloučen však není ani vznětový šestiválec od VM Motori, který rovněž využívá Maserati Ghibli – má mít výkon od 202 do 250 kW.

Jan Mička
Diskuze (33)
19. 12. 2014 09:05
Re: Alfa pod VW....
Podívej, mi přijde docela mimo, posuzovat dva dieslové motory, kdy z toho jeden má o 11 kW méně a tvořil kdysi dieslový základ rodinného auta, s malým HB od kdysi renomovaného výrobce, který vždy byl zaměřen na agilní vozy. Je to hloupé. A když se na to podívám úplně obráceně, pro Alfu je to docela potupa, když ji někdo srovnává s takovým obyčejným českým povozem. No ale, upřímně, na lepší ani moc ta Alfa nemá.

Tu O3 RS jsem zde vzpomněl jen z toho důvodu, aby si panáček vyzkoušel top diesel u obyčejné rodinné škody. Stejně tak jsem tam mohl napsat příznačnějšího Golfa GTD, který je ještě lepší a lepší než cokoliv kompaktní a dieslové od Alfy, a oči bych mu otevřel podstatně více.

Já mám z dieslů projeté kde co, moc dobře vím, jaký lenoch je 77kW TDI a brát ho do nějakého jakože relevantního srovnání, zavání minimálně neznalostí mapy, či nějakým druhem vlastního komplexu.

PS: Mluvit o charakterním dieselu je pro mne něco podobného, jak mluvit o sojovém masu. Dá se to, ale možná mezi lidmi, kteří neví, neznají a nikdy nezkusili pravý steak (charakterní motor).
Avatar - Gardelone
19. 12. 2014 07:18
Re: Alfa pod VW....
Ámen Bratře :-) :-)
19. 12. 2014 00:17
Re: Alfa pod VW....
Já si ale nemyslím, že ten příspěvek měl poukazovat na to, že Alfa je výkonnější než tvé auto...

Podle mě bylo záměrem zjistit, zda máš vyzkoušen top diesel Alfy, když se snažíš shazovat něčí kompetentnost na tom, že nemá vyzkoušený top diesel Octavie.

Chcete-li věcně porovnávat motory, bylo by fajn aby každý z vás měl oba kandidáty ozkoušené. Velebit OctuRS TDi a nemít vyzkoušený např. ten 2.0 JTD 175k je ploché jak kapota Favoritu... To platí samozřejmě i obráceně.

Pokud se ale chcete handerkovat jak malí kluci, pak je váš způsob perfektní. A nechci překážet...

Je to ale aspoň téma do pranice, hoši splašte své favority, dejte si scuka a udělejte příjemnou porovnávačku. Nemyslím pitomé pouliční závody na krev, třeba si vymyslete pár vtipnejch disciplín. Hlukoměr má dneska každej smartfoun, vibrace jdou taky porovnat a pružný zrychlení jakbysmet. Ale udělejte to s vtipem a zbytečně se nehanderkujte. ;-)

Autům zdar a Alfě držme palce. Měla by to být jedna z posledních automobilek, pro které bychom si přáli smrt... Tak proč nebýt optimisté? Upřímně, myslím že kdyby se ji podařilo udělat pár úspěšných modelů, nikoho z nás to nepoloží... Tak ji to přejme... Není to přeci rakovina...
18. 12. 2014 23:19
Re: Alfa pod VW....
Jezdím s "kapku" výkonnějším dieselovým autem.

Takže jak u giulietty tak u 159 bych v prvé řadě hledal, kolik koní pod kapotou pochcípalo. :-!

Ps: zrovna dneska jsem zkoušel kamarádův nový 190k diesel. Všechno dobré, jen to moc ...nejede.
Avatar - Avanti
18. 12. 2014 22:26
Re: Alfa pod VW....
Otazka odveci c. 2. Ale ked uz...

Soferoval si trebars len Giuliettu 2.0 JTD 175 k?
Odpoviem si sam. Nesoferoval. :-!

Na ojetinu 159 2.4 JTD 147 kW sa ani nepytam, lebo ide o "staru ojetinu"...