Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Chevrolet Equinox: Předobraz velkého opelu má diesel, pro Ameriku!

Michal Fokt
Diskuze (10)
Chevrolet představil novou generaci svého kompaktního SUV. Má malé turbomotory i diesel a do Evropy se dostane jeho derivát s bleskem ve znaku.

General Motors je, stejně jako Volkswagen, přeborníkem ve sdílení techniky napříč značkami, přesto teď došlo k zajímavé situaci. Nový kompaktní SUV model Opelu bude technicky vycházet z nového Peugeotu 3008, o něco větší nástupce neúspěšné antary však už využije koncernovou techniku GM. Výchozím modelem v americkém portfoliu je, respektive vbrzku bude Chevrolet Equinox.

Nová generace amerického SUV cílí na silnou japonskou konkurenci v podobě Hondy CR-V a Toyoty RAV4 a sází na úplně nový design, inspirovaný modelem Cruze, z něhož také vychází. Je sice poměrně výrazně americký, ale elegantní, pohledný a přiměřeně agresivní, co se interiéru týče, ten je především americky zaoblený. Equinox mezigeneračně zhubl o masivních 180 kg, což by se mělo pozitivně projevit nejen na spotřebě, ale i na jízdní dynamice a agilitě.

K pohonu poslouží dva přeplňované benzinové čtyřválce a jeden turbodiesel (ano, stále hovoříme o americkém trhu). Základem bude přeplňovaná patnáctistovka s výkonem 120 kW a točivým momentem 275 N.m, zkombinovaná se šestistupňovým automatem. Sáhnout ale půjde i po dvoulitru s devítistupňovým automatem, 188 kW a 353 N.m. Alternativou se stane naftová šestnáctistovka se 101 kW a 320 N.m, spřaženou též s automatickým šestikvaltem. V Evropě se však nabídka pohonných systémů určitě bude trochu lišit.

Za příplatek bude pohon všech kol, standardem se stane pochopitelně zástup elektronických pomocníků a moderní infotainment. V USA jde do prodeje na jaře 2017, ve finále se však bude prodávat ve 115 zemích světa.

Michal Fokt
Diskuze (10)
Avatar - Balkan
27. 9. 2016 22:00
Re: Equinox
Pardon. Mal tam byt model Envision, to je buducirocna Antara. Spravne Encore=Mokka. Envision=Antara. Enclave?mne s paci velmi tradicne americke to je, 7sedadiel, pohodlne , velky volant to ma len...s dieselom na urovni cenovej Kodiaq by vyslo? Ak nie nema to obchdony zmysel
26. 9. 2016 10:15
Re: Equinox
No Encore, určitě ne, protože to je Mokka. Možná spíš jako Enclave, ale ani to není nějaká designová hitparáda. :'-(
Avatar - Balkan
26. 9. 2016 09:17
Re: Equinox
Koncernovy system. čiže Equinox sa posunie na konkurenta RAV4? Hmm zaujimavo a tým pádom aj Antara. Aje keď myslim že Antara skôr bude vyzerať ako Buick Encore keď už máme byť presní. A ten vyzera úplne super. O dosť lepšie než Equinox
26. 9. 2016 04:48
Equinox
Nová generace míří do jiné třídy, má o 180 kg méně, ale hlavně je o 13 cm kratší, než předchůdce. Chevy totiž, což je neuvěřitelné, nemá v současné nabídce žádného konkurenta právě pro RAV4, CR-V apod. Jenom mrňavý Trax, což je vlastně Mokka, a pak až právě Equinox, který je o 30 cm delší, než třeba CR-V. Připadá mi šílené, že si takový koncern nechal takhle utéct tak silný a rozvíjející se segment. Jinak současný Equinox je typická Amerika dob minulých, pohodlný, ale poněkud laciný interiér, na svůj objem zdechlý základní motor a v každé zatáčce pocit, že se převrátíte.
Avatar - Ada je zase tady
25. 9. 2016 23:43
Re: ?
Taky mi nejde do hlavy, proč tam cpou zastaralé benzínové motory. ;-\

Jinak je ten šuplík fakt ošklivý :no: