Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obama chce další dvě miliardy dolarů na podporu elektromobilů

Michal Fokt
Diskuze (17)
Americký prezident požádal Kongres o uvolnění částky ve výši 2 miliardy dolarů na podporu ekologicky šetrných automobilů, jejíž zdrojem by byly pronájmy ropných polí.

Znovuzvolený americký prezident Barrack Obama se nevzdává své myšlenky na zekologičnění vozového parku v USA a rád by z rozpočtu získal další peníze na jejich podporu. Ta by se měla týkat čistých elektromobilů, plug-in hybridů a automobilů spalujících zemní plyn (CNG) a další biopaliva.

Zatím není jasné, kam by měly peníze proudit, ale patrně nejen do výzkumu, ale i přímo ke koncovým zákazníkům formou subvencí k pořízení takových aut. Nemluvíme přitom o žádných drobných, ale o druhou největší investici do alternativních pohonů v americké historii - Obama zamýšlí k tomuto účelu použít dvě miliardy dolarů, tato částka ale bude v rámci Energy Security Trust rozložena do více než desetiletého období.

Oficiálním důvodem je uchránit americký trh před výkyvy cen pohonných hmot směrem vzhůru a snížit závislost na dovozu ropy její náhradou z vlastních zdrojů. Peníze na tento projekt chce získat z peněz, které putují do státní pokladny z licencí těžby ropy v kontinentálních šelfech USA, aniž by to jakkoli ovlivnilo tamní nárůst těžby.

To, že Obama chce dvě miliardy dolarů ale rozhodně neznamená, že je dostane. Když naposledy žádal Kongres o 650 milionů dolarů na vývoj lepších akumulátorů, dostal pouze 330 milionů. Navíc podle The Detroit News stále zůstává spousta miliard v programu ATVMP (Advanced Technology Vehicles Manufacturing Loan), jenž na počátku disponoval závratnou sumou 25 mld dolarů.

Michal Fokt
Diskuze (17)
19. 3. 2013 22:46
Chytří investují do jiných technologií,
Čína, Indie, Rusko - ti všichni hrnou velké peníze do stavby jaderných reaktorů 4. generace. Až je spustí, budou mít prakticky neomezený přísun levného vodíku pro vodíkové hospodářství a nějaká ropa je už nebude tolik trápit. Klidně můžou spalovat vodík přímo v klasických, pouze upravených motorech - že to jde už předvedlo třeba BMW.
EU a USA budou stále jen podporovat nesmyslné FW elektrárny a drahé bateriové elektromobily. Technologicky dávno hrajeme druhou ligu. Pro růst ekonomiky a průmyslu je nutná levná dostupná energie. Takže zatímco výše zmíněné státy porostou, my se budeme neustále omezovat a půjdeme z krize do krize...
19. 3. 2013 12:46
Re: Optimista
Je to jen průměrný herec. Nic víc.
Avatar - Otrava
18. 3. 2013 22:35
Optimista
V době, kdy dosáhlo USA stropu zadlužení díky ohromným Obamovým výdajům na boj s krizí, se toto jeví jako poměrně úsměvné přání :-)
Avatar - white label
18. 3. 2013 21:42
Re: vysledok - Nekaly import
Jednak by to bylo proti zásadám volného trhu, podobně, jako kdyby se např. šrotovné vztahovalo pouze na (nové) automobily vyrobené ve státě, který jej vyhlásil.
A pak zrovna pro japonské značky jako je Toyota není žádný velký problém "vyrábět" i elektromobily přímo ve svých továrnách v Americe.
A zakázat dnes dovoz z Číny (včetně baterek) není taky úplně jednoduché, od výše cen přes celkovou momentální soběstačnost až po reakci (trhu) samotné Číny.
18. 3. 2013 21:13
vysledok - Nekaly import
Tie Obamove zasahy a podpory nepodporuju Americku ekonomiku ale likviduju!!!
Obama podporuje elektromobily, dava obrovske dotacie a dopada to tak, ze velka vacsina elektromobilov predanych v USA sa vyrobila v Japonsku - Toyota.
Takze peniaze sa z USA odsaju a zarobi Japonsko a Japonska firma. USA schudobnie.

Taktiez vieme, ze najvacsim vyrobcom baterii je Cina...casto krat Cinske kopirovacie fabriky, ktore secko okopirovali z JP/USA/EU...

Obama mal dat dotacie len na elektromobily vyrobene v USA, ktore maju 80% Americkych suciastok a Americke baterie.