Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Od 1. listopadu platí povinnost používat zimní pneumatiky. Už máte přezuto?

Jan Mička
Diskuze (140)
Silniční zákon však povinnost používání zimních pneumatik nenařizuje automaticky. Pokud to venkovní podmínky dovolí, můžete stále jezdit na letních.

S koncem října a začátkem listopadu spousta řidičů plaší a narychlo přezouvat na zimní pneumatiky, protože to nařizuje silniční zákon. Podle paragrafu 40a musí zimní pneumatiky zůstat na vozidlech až do 31. března, jenže toto neřízení neplatí automaticky. Novela silničního zákona z července 2013 totiž bere v úvahu i povětrnostní podmínky, což se vzhledem k poměrně příznivé předpovědi počasí pro následující týdny vyloženě hodí (meteorologové slibují denní teploty v listopadu do 10°C).

Silniční zákon udává povinnost použití zimních pneumatik v období od 1. listopadu 2015 do 31. března 2016 pouze v případě, že se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, případně pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že k takové situaci během jízdy skutečně dojde. Řidiči, kteří se většinu času pohybují s automobilem hlavně ve městech, proto mnohdy nepřezouvají celou zimu, protože to jednoduše není potřeba.

Problém ale může nastat ve chvíli, kdy se vám v zimním období přihodí dopravní nehoda a budete chtít uplatnit plnění prostřednictvím havarijního pojištění. Likvidátora totiž bude zajímat, zda by předepsané obutí mohlo nehodě zabránit, a pokud se tento fakt skutečně prokáže, otočí se k vám pojišťovna zády. Opět tedy přichází dilema, zda přezout už nyní a mít klid, nebo šetřit měkčí dezén zimního obutí a jezdit na letních gumách dokud to venkovní podmínky dovolují. O vaše názory se můžete podělit prostřednictvím diskuse pod článkem a jednoduché ankety.

Zimním pneumatikám se nicméně nevyhnou řidiči, kteří na svých cestách projíždějí úseky označenými dopravní značkou „Zimní výbava“ (u vozidel do 3,5 tuny hmotnosti na všech kolech, nad 3,5t na hnaných kolech). Pokud nebudou mít přezuto, hrozí jim bloková pokuta do výše 2000 korun.

Spousta řidičů využívá před zimou služeb pneuservisů, kde vám kola preventivně vyváží a namontují během několika minut. Ani v domácích podmínkách však není přezouvání žádná věda, což dokazují naše dvě videa. V prvním uvidíte nesprávný způsob přezouvání kol, v druhém zase ukázku práce profesionála.

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (140)
16. 12. 2018 02:53
pneu
Tak to já se vždy snažím přezouvat co nejdříve. Letos to padlo už někdy na první polovinu října. Dokonce jsem si po dlouhé době letos koupil i nové zimní pneumatiky. Ty jsem sehnal tady: [odkaz]
7. 12. 2015 16:40
Vlastní zkušenost
Já uvedu jeden příklad z praxe: bratránek šel do nových pneumatik Goodyear Ultra Grip 8 a podle něho doslova katastrofa. Jezdí v podkrkonoší denně cca 200km. Po jedný zimě z nich má letní pneumatiky, takže rozhodně nedoporučuje. Já šel jinou cenu – pořídil jsem použité pneumatiky ([odkaz] a moc dobře jsem udělal. Na tomto webu je široká nabídka použitých pneumatik za příznivý poměr užitek/cena. Pneu na celé auto pod cenu 2.000,- se mi fakt zamlouvá.
3. 11. 2015 09:30
Re: Nevidím důvod zimáky šetřit.
Výrobci pneumatik určitě mají postupy pro zrychlené opotřebení.
3. 11. 2015 08:07
Re: Typické čecháčkovství...
Ověřené, samozřejmě...ono stačí přesednout z jednoho do druhého a svižněji se projet.
2. 11. 2015 21:52
přezouvám
Teda kdysi se Š120 se tak nějak jezdilo pořád na dezénu OR34 pokud si dobře vzpomínám a nepamatuju se, že bychom někam nevyjeli. Zimáky tehdy byly vyloženě traktorový, s tím jsem jel jen jednou s kamarádovou Š120 :-), ale očima čerstvého řidiče "to nešlo utrhnout" :-) Už docela dlouho přezouvám. Nedělám si patent na dovednost a cit pro ovládání auta, ale prostě mi to v zimě na zimákách míň klouže, líp to brzdí a zatáčí, stačí prostě na křižovatce zatočit, ani ne jde o rychlou jízdu. Tak proto přezouvám. Ten rozdíl je poznat a třeba ráno zamrzlý okna jsou jasnej signál. Kdybych necítil rozdíl, asi bych byl naštvaný, že musím. Ale já ten rozdíl cítím, takže je to ok. A nemusím pořád sledovat satelitní předpovědi počasí, jestli náhodou v příštích 30 minutách někde na trase nebude pršet, přece nebudu vozit další obutý kola na zahrádce... ani nevím, jestli se dá taková zahrádka dneska ještě sehnat :-). A řetězy nejsou pro mě řešení, to jen pro extrémní podmínky. Takže za mě jo.