Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odemykání s NFC: Když si auto odemknete mobilem

Martin Vaculík
Diskuze (10)
Luxusní vozy BMW, Mercedes-Benz a Tesla už umožňují nechat klíček doma a odemykat mobilním telefonem. Vyzkoušeli jsme, jak to funguje.

Postup jsme otestovali na příkladu Mercedesu C 217, což je kupé současné třídy S. V jeho předlouhém ceníku najdete položku Digitální klíč za 5728 Kč. Ta znamená, že vozidlo lze kromě klasického klíče odemykat a startovat i technologií NFC (Near Field Communication). U aut je to novinka, ale například k platebním terminálům přikládají své mobily místo karet mnozí už léta, a to je ten samý princip.

Vedle zmíněných 5728 Kč jednorázově při koupi musíte ještě zaplatit 1099 Kč každý rok, a to v e-shopu na stránkách českého Mercedesu. Pak se vám na portálu Mercedes-me, kde máte přes internet vzdálený přístup ke svému vozu, objeví nabídka „digitální klíček od vozidla“ .

Když na ni klepnete, vyskočí nabídka aktivovat službu ve správě služeb. A zde pak zvolíte samotný digitální klíček.

Aplikace si nyní potřebuje ověřit, zda váš mobil je vybaven funkcí NFC. Dělá se to tak, že i v telefonu spustíte aplikaci pro vzdálený přístup Mercedes-me. A v počítači potvrdíte test. Po potvrzení je funkce vzdáleně aktivovaná, musíte ji ale ještě fyzicky potvrdit u vozidla.

Ještě naposledy musíte s sebou k autu kromě mobilu vzít i klasický klíč. Dvojitým stiskem zamykání nejdřív vypněte bezklíčové odemykání – což zní v tuto chvíle paradoxně. Ale bezklíčové není mobilem – je to s klíčem v kapse. Poté vůz odemkněte tlačítkem. Uvnitř musíte klíč přiložit na místo, kde je schopen pasivní indukce – návod k obsluze jej popisuje v radách pro případ, že se vám vybije baterka. A telefon položte opět na určené místo, kde má své indukční nabíjení, napojení na vnější anténu a právě senzor NFC. U S kupé je to v loketní opěrce. Po prvním startu už bude vozidlo přístupné pouze mobilem. Odemyká i zamyká se přiložením jeho zadní strany ke klice. Nálepka se symbolem NFC na klice pouze označuje správné místo a sama funkční význam nemá – můžete ji sloupnout.

Celý postup nám tiskový mluvčí českého Mercedesu Jan Kuhn předvedl s mobilem Samsung Galaxy S8, který si musel vypůjčit. Jeho služební iPhone totiž funkci NFC neumožňuje, což je u těchto drahých telefonů překvapivý fakt. Nejen pro majitele iPhonů brzy dorazí další vychytávka – nálepka s NFC, díky níž uděláte klíč k mercedesu z čehokoliv. U autorizovaného prodejce náhradních dílů by měla stát 555 Kč.

Ceny
Příplatek za digitální klíč5728 Kč
Aktivace služby v Mercedes-me1099 Kč/rok
Telefon s NFC od 5000 Kč
Nálepka s NFC (přijde tento rok) 555 Kč

Budoucnost výhradně v mobilu: Klíč jen k drahým autům

Mobily brzy nahradí autoklíče. Ačkoliv na to nevypadají, jde o technicky nesmírně složité součástky aut, které může majitel ztratit nebo poškodit. A v ohromných objemech autoprůmyslu stojí nemalé peníze. „V klíčku je elektronika jako v mobilu. Je to vlastně mikropočítač, který ale musí vydržet vlhkost, teplo i zimu,“ říká Matěj Bartecký, šéf vývojového týmu společnosti Continental ve Frenštátu pod Radhoštěm. Předpovídá proto, že brzy klíče zmizí. Auta se budou odemykat přes wi-fi a startovat jednoduše tlačítkem. Technologicky už je to možné dnes, konzervativní zákazníci na to ale ještě nejsou připraveni. A v jednom segmentu nikdy ani nebudou - u luxusních aut prý klíče nejspíš vždycky zůstanou. Hlavně proto, aby měl majitel co položit na stůl v baru, nebo se potěšit pohledem na umělecky ztvárněný předmět. Například u Porsche 911 už roky nese siluetu sportovního kupé.

Martin Vaculík
Diskuze (10)
22. 4. 2019 12:32
Re: iPhone a NFC
Také doupřesním další nesmysl. Ani u Androidu nemůžete platit kteroukoliv platební kartou přes NFC. Do Google Pay lze vložit pouze karta, kde banka (jako vydavatel) podporuje Google Pay. U Androidu je to v případě placení přes NFC stejné jako u Applu. Banka musí podporovst daný platební kanál (Google Pay a/nebo Apple Pay), abyste mohl kartou "vložit" do mobilu a platit pak mobilem.
21. 1. 2019 10:50
Re: iPhone a NFC
Jen poupresnim, ze placeni telefonem pres NFC u Applu funguje, resp pres Apple Pay, ktery tuto technologii vyuziva.
21. 1. 2019 07:49
iPhone a NFC
To že to iPhonem nejde není vůbec překvapivý fakt. iPhony NFC čipy mají, jen jsou jejich funkce v iOS značně omezené a to pouze na Apple Pay.
Ze stejného důvodu nefunguje ani placení telefonem přes NFC místo platební karty jako je to běžné u Androidu. Opět je to jen politika Applu.
Je to stejné jako Bluetooth kdy u Androidu můžete přes BT přenášet soubory z jednoho telefonu na druhý, ale u iPhonu ne, tam je tato funkce opět úmyslně blokována Applem.
Avatar - xxc
21. 1. 2019 05:36
Re: internet
NFC mame aj v hodinkach a moze to byt dobra vec, pokial auto pouziva viac clenov rodiny a kluce su vacsinou bezne len 2.
Avatar - Stejsn
20. 1. 2019 23:27
Re: NFC
Telefon si dobije v autě... oh, wait... ;-)