Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opravdu jsou u aut potřeba klíčky? Ptá se šéf BMW

David Bureš
Diskuze (84)
BMW by mohlo následovat Teslu a také by se mohlo zbavit automobilových klíčků. Šéf automobilky Ian Robertson je pro.

Automobilové klíčky by již brzy mohly zmizet v propadlišti dějin, podobně jako se to už dříve stalo u startovacích klik nebo třeba sytičů. Tesla už se ho v podstatně zbavila u Modelu 3, kde slouží jen jako záložní řešení, a tento trend podle všeho budou následovat i další výrobci. Myšlence je nakloněno třeba BMW.

„Upřímně řečeno, kolik lidí klíček opravdu potřebuje? ptá se předseda představenstva BMW Ian Robertson a tvrdí, že je v dnešní době nadbytečný. Díky expanzi bezklíčového odemykání klíček při nastupování do auta ani není potřeba vyndávat z kapsy, a tak si Roberston říká, že už vůbec není potřeba ho s sebou nosit.

„Zjišťujeme, zda je možné se bez klíčku obejít a zda to zvládneme,“ přiznává šéf mnichovské automobilky bez bližšího odhadu, kdy by mohly klíčky ve vozech BMW skončit. Řešením je sice odemknutí a nastartování automobilu pomocí aplikace v chytrém telefonu, jenže hrozbou je bezpečnostní riziko takového systému.

Pokud se BMW zbaví automobilových klíčků, nebude prvním výrobcem, který tak učiní. Už Tesla u Modelu 3 umožňuje odemknout auto pomocí chytrého telefonu, když párování probíhá pomocí Bluetooth. Klíček je k Modelu 3 sice stále dodáván, a to ve formě speciální karty s technologií NFC (Near Field Communication), už ale slouží jen jako záložní řešení pro případ, že se vám mobil vybije, ztratíte ho nebo nastane jiný problém. Odemknout auto pomocí telefonu umí i vybraná Volva a Mercedesy, u nich jde ale stále jen o doplněk k běžnému klíčku.

David Bureš
Diskuze (84)
22. 9. 2017 08:28
Re: nesmysl...
Klíče od auta se dávají dva, stačí vyměnit a případně nechat vyrobit nový nebo si ho koupit podle čísla u výrobce auta. Někteří výrobci tuto službu nabízejí.
22. 9. 2017 08:24
Re: nesmysl...
Víš, to máš tak - občas se stane, že přes noc zkolabuje akumulátor, pak jsou ti ta elektronická hejblátka absolutně k víš k čemu... Potřebuješ se nějak dostat do auta, abys mohl akumulátor vyměnit nebo zkusit dobít. A to bez klíčku docela dost dobře možné není.
20. 9. 2017 11:58
Re: Bezhlavá elektronizace aut je cesta do pekel!!!
Já tě pochopil. Vydělávat je z definice cílem podnikání.
20. 9. 2017 11:57
Re: Dobrý den, pane Bureši,
Vidíš, na to jsem zapomněl. Viděl jsem to tedy u LR, ale je to to samé. Je to pasivní klíč, není v něm tedy žádná baterie, což je plus.
Avatar - praděda7
20. 9. 2017 11:27
Re: Bezhlavá elektronizace aut je cesta do pekel!!!
"Vyrábět levněji" je zahrnuto pod pojmem "veškerá další aktivita".