Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetý Peugeot 308 1.6 VTi: Tradičně líbivé tvary

Bazarové Recenze
Diskuze (29)

Design je velkou zbraní vozů Peugeot. Model 308 si nového majitele nehledá nijak obtížně, i když má za sebou větší porci kilometrů.

Nástupce rozšířené „třistasedmičky“ dostal slovo v roce 2007 a stejně jako předchůdce ihned zaujal pohledným designem. Nakonec to je největší zbraň peugeotů posledních let. Na automobilovém trhu platí stejně jako jinde, že obal prodává, a tak se vůz ocitne v hledáčku nejednoho motoristy i nyní, kdy jej pořídíte už jedině jako ojetý.

V České republice se mnohdy setkáte nejen s vozy původně prodanými na zdejším trhu, ale i s dovezenými ojetinami. V případě Peugeotu 308 jde mnohdy o vozidla pocházející z Francie, výjimkou přitom nejsou auta mající za sebou službu v půjčovnách, což není zrovna ideální. Ale samozřejmě lze najít i zachovalé vozy, stejně jako se podařilo nám v autocentru Auto ESA, kde jsme vybrali k testování „třistaosmičku“ s necelými 47 000 ujetými kilometry.

Prostor pro posádku

Výhodou Peugeotu 308 jsou odolné materiály v interiéru, na kterých se opotřebení projevuje jenom v omezené míře. Nepřekvapí tedy výborný stav prostoru pro posádku zkoušeného vozu, který má za sebou nemnoho ujetých kilometrů. Zájemci o ojetou „třistaosmičku“ oceňují také pohodlná a dobře tvarovaná sedadla i nabídku místa na předních i zadních sedačkách.

Zavazadelník hatchbacku o objemu 350 litrů zcela zapadá do průměru třídy. V interiéru najdeme několik odkládacích míst nebo třeba výklopný háček na tašku v blízkosti nohou předního spolujezdce. Držáky nápojů mezi předními sedadly jsou mělké, a jak jsme se přesvědčili, při brzdění například kelímek s nápojem z fast foodu neudrží.

Stejně jako některé další automobily této modelové řady je testovaný vůz vybaven panoramatickou střechou. Ta má elektrickou roletku, jejíž funkčnost je třeba při pořizování ojetiny ověřit. Prověrkou by měla samozřejmě projít také veškerá elektrická výbava, potíže s roletkou jsou ale obecně známé. U zkoušeného exempláře byla bez problémů plně funkční.

Motor a převodovka

Nejrozšířenější jsou „třistaosmičky“ s turbodieselovými motory, zejména velice úsporné provedení 1.6 HDi se těší velkému zájmu. Přitom jde o nejproblémovější nabízenou verzi. Slabších zážehových šestnáctistovek není tolik jako dieselových, mezi benzinovými agregáty se ale jedná o nejčastěji se vyskytující agregát.

Pohonná jednotka 1.6 VTi pracující s výkonem 88 kW roztáčí kola testovaného vozu. Výhodou tohoto motoru s proměnným časováním ventilů je rozumná spotřeba i tichý běh. Po výkonové stránce zcela dostačuje. S autem lze bez problémů jezdit přibližně za šest litrů, při běžné jízdě počítejte spíše se sedmi. V testovaném vozidle motor běžel jako švýcarské hodinky, ale při výběru ojetiny s tímto agregátem je ostražitost na místě. Nezřídka se totiž objevuje kolísání otáček a potíže mohou být také s rozvody. Proto po startu poslouchejte, zda při volnoběhu nechrastí rozvodový řetěz - takovému vozu se vyhněte velkým obloukem.

Zřídka se vyskytují také potíže s manuálními převodovkami, respektive jejich zvýšená hlučnost. Tu spolehlivě odhalíte při zkušební jízdě, avšak jak zde již padlo, rozhodně nejde o nějaký častý problém.

Jízdní vlastnosti a komfort

Podvozek Peugeotu 308 dokáže dobře tlumit nerovnosti, po stránce jízdních vlastností ale počítejte jenom s průměrem. Manuální řazení není úplně ideální, řadicí páka se totiž ve svých drahách pohybuje s menší přesností. Sice je řazení výrazně povedenější než u předchůdce 307, na strojově přesné řazení německé konkurence ale stále ztrácí. Sportovněji založení řidiči vozidlu zcela jistě vytknou také přeposilované řízení, to však nemusí vadit každému. Naopak všichni budou dobře hodnotit práci brzd, které mají vynikající nástup i brzdný účinek.

Výbava a cena testovaného vozu

Prověřovaný exemplář si nás získal také rozsáhlou výbavou. Samozřejmostí je klimatizace, šest airbagů nebo stabilizační systém. Ten ale nejde u modelu 308 zcela deaktivovat, protože i po vypnutí příslušným tlačítkem se opět zapne při překročení padesátikilometrové rychlosti. Aby si elektronika myslela, že k této situaci došlo, stačí pouhý prokluz kola. Vypínací tlačítko tedy postrádá význam a v podstatě nevypínatelné ESP právem kritizuje řada motoristů.

Na druhou stranu jednoznačně kladně hodnotíme elektrické ovládání všech bočních oken, dálkové centrální zamykání nebo palubní počítač. Interiér je skvěle prosvětlen díky panoramatickému střešnímu oknu, o pohodu při jízdě se stará originální autorádio s přehrávačem CD a ovládáním pod volantem. Naopak při nepohodě za okny přijdou vhod přední mlhové světlomety nebo dešťový senzor. Parkování zase ulehčí parkovací čidla. Ještě dodejme, že celkový vzhled vozu vylepšují originální litá kola. Podle palubních přístrojů vůz z roku 2007 urazil jen 46 919 kilometrů a jeho celkový zachovalý stav tomuto údaji odpovídá. Cena byla stanovena na 179 900 Kč.

Expert Auto ESA radí

K častým problémům Peugeotu 308 patří vůle v táhlech předního příčného stabilizátoru a testovaný automobil to potvrzuje. Jeho prohlídka na zvedáku odhalila jedno nové táhlo, tedy po výměně. Tím však výčet nedostatků či provedených oprav u testovaného vozidla končí.

Výčet častějších závad modelu 308 ale ještě ani zdaleka ne. Nezřídka se můžete setkat s nadměrným opotřebením brzd, které mají kratší životnost. To platí jak pro kotouče, tak pro destičky. Pozor si dejte také na pískání posilovače řízení. U motorů vybavených dvouhmotovým setrvačníkem pozor na jeho stav a totéž platí pro filtry pevných částic u turbodieselů. Jejich životnost činí přibližně 150 000 kilometrů.

Filtr FAP se nemontoval pouze do jediného turbodieselu a to 1.6 HDi v provedení o výkonu 66 kW. Tento motor ale stejně jako silnější šestnáctistovka HDi trpí výskytem řady dalších poruch. Patří sem prodřené hadice od turbodmychadla, potíže se vstřikovači, úniky oleje, ventilem EGR, škrticí klapkou či turbodmychadlem samotným. Proti tomu dvoulitrové turbodiesely platí za nesrovnatelně spolehlivější.

Mezi nabízenými zážehovými motory je na místě zvýšená pozornost zejména u agregátu 1.6 THP. Zde se objevuje usazování karbonu nebo ulité svíčky. Obtížné starty má na svědomí vadné teplotní čidlo a známé jsou také potíže s volnoběhem. Bez ohledu na motor si důkladnou prověrku zaslouží celá elektrická výbava, protože i tu někdy nějaká ta závada postihne.












Peugeot 308 1.6 VTi
Objem motoru (cm3): 1598
Maximální výkon (kW/ot. za min.): 88/6000
Maximální točivý moment (N.m/ot. za min.): 160/4250
Zrychlení 0-100 km/h (s): 10,8
Největší rychlost (km/h): 197
Kombinovaná spotřeba dle výrobce (l/100 km): 6,7
Rok výroby testovaného vozu: 2007
Počet ujetých km dle palubních přístrojů: 46 919
Cena vozu (hotovost/financování v Kč): 179 900
Bazarové Recenze
Diskuze (29)
14. 1. 2014 16:38
Re: 308 1.6Vti
Ta spotreba si sadne, ja mimo mesto nemám šancu jazdiť za viac ako 6,5L....ešte to nemáš zabehnuté ja už mám skoro 90.000km
14. 1. 2014 13:28
nepredavať
308mička s nami dožije :-)
14. 1. 2014 12:26
Re: 308 1.6Vti
Mam C3 Picasso akorat s 1.6VTi. Zatim po 4000 km spotreba se ustalila na 7.3 l/ 100 km. Da se i za 6.8 l, ale chce to hodne sebezapreni.
14. 1. 2014 12:20
Re: 308 1.6Vti
Zlatý voči.
Spotřebu tipuju minimálně o litr větší. Spíš tak o litr a půl až dva v kombinaci. ;-)
Avatar - dal
14. 1. 2014 11:27
Re: 308 1.6Vti
Spotřebu jako u htp ti nepřeji, určitě budeš jezdit za míň.