Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novela vyhlášky zmírní omezení pro řidiče s cukrovkou

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Připravovaná novela vyhlášky o způsobilosti k řízení motorových vozidel by od roku 2018 měla zmírnit podmínky pro řidiče s cukrovkou. Budou ale muset častěji na kontroly.

Přísnější bude pro pacienty s vážnými nemocemi srdce a cév. Ministerstvo zdravotnictví novelu předložilo do připomínkového řízení. Návrh upravuje česká nařízení podle směrnice Evropské komise.

"Tato směrnice ukládá členským státům povinnost zohlednit medicínský pokrok v diagnostice a léčbě kardiovaskulárních nemocní a diabetes melitus," uvádí se v návrhu dokumentu. S diabetem čili cukrovkou se v Česku loni léčilo 861.500 lidí, dalších asi 300.000 o ní neví. Nemoci srdce a cév jsou v tuzemsku nejčastější příčinou úmrtí.

Mírnější budou podmínky pro získání a udržení řidičského průkazu pro amatérské řidiče s diabetem. Zákaz řídit budou mít jen případě, že nemoc způsobuje takové komplikace, které jsou pro provoz na silnicích nebezpečné.

Dosud byl zákaz podmíněný za poslední rok dvěma stavy nízkého cukru, takzvanými hypoglykémiemi, k jejichž zvládnutí byla třeba pomoc další osoby nebo jejichž varovné příznaky nemocný předem nepoznal. Nově se tyto podmínky budou vztahovat jen na profesionální řidiče.

"V praktickém životě diabetika může za určité souhry okolností dojít k těžké hypoglykémii a návrh umožňuje odbornému lékaři tyto situace zohlednit a na základě svého posudku způsobilost k držení řidičského průkazu pacientovi ponechat," píše se v návrhu. Takovým případem je například velká fyzická námaha.

Zmírní se také případy, kdy bude řízení auta muset pacientovi povolit lékař. Dosud byl lékařský posudek povinný pro každého, kdo měl v posledním roce hypoglykémii, se kterou si neporadil sám. Nově půjde o dvě nebo tři hypoglykémie v bdělém stavu a případy, kdy není pacient schopný předem příznaky přicházející hypoglykémie poznat. Dále bude posudek nezbytný pro pacienty s komplikacemi dalších orgánů a léčené léky, u nichž hypoglykémie hrozí. Na kontrolu budou muset jednou za tři roky, profesionální řidič jednou ročně.

Naopak přísnější je novela pro pacienty s nemocemi srdce a cév, kde přidává další diagnózy, které vyžadují posudek lékaře nebo vedou k zákazu řízení. Obecně jde o takové, kde může nastat náhlá porucha mozkových funkcí nebezpečná pro provoz.

U řidičů amatérů jsou to neúčinně léčené vážné poruchy srdečního rytmu, vážná srdeční selhávání a bolest na hrudi související s anginou pectoris. Nově se přidají nemoci s rizikem náhlé ztráty vědomí, jako jsou výdutě hrudní nebo břišní aorty nebo vrozené srdeční vady. Řidičský průkaz nebudou také moci mít lidé s mechanickou srdeční pumpou.

Stejná pravidla platí pro řidiče profesionály. Navíc zákaz už teď platí pro pacienty s těžko korigovatelným vysokým tlakem či hypertenzní nemocí, těžkými formami onemocnění srdce, cév a chlopní. Novela přidává ještě stavy po implantaci kardioverter defibrilátoru, tedy elektronického zařízení, které umí při zástavě srdce znovu nastartovat pomocí elektrického výboje. U běžných řidičů s těmito nemocemi musí jejich schopnost řídit posoudit lékař.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
4. 11. 2020 21:06
Cukrovka
Je to hrozné, jak člověka dokáže nemoc omezovat. Dost na tom, že je mu špatně, ještě se musí vzdát věcí, které ho baví nebo živí. Já jsem se nedávno dozvěděl o tom, že má můj bratr cukrovku, tak jsem si zjišťoval, jaký teď bude mít život, abych ho mohl nějak podpořit. Není to pro něj vůbec lehké. Našel jsem si pěkný článek na https://www.biomag.cz/…abetes-cukrovka/ a doufám, že se mu podaří žít alespoň v rámci možností normální život.