Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Astra TCR se připravuje na svou první sezónu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Opel pilně testuje svou novou závodní Astru TCR, s níž letos vstoupí do TCR International Series a ADAC TCR Germany.

Opel představil speciál pro TCR na bázi nové pětidveřové Astry na podzim loňského roku na belgickém okruhu Jules Tacheny. Na začátku letošního roku tento závodní vůz absolvoval důkladné předsezónní testy v portugalském Estorilu, s jejichž výsledky je Jörg Schrott, ředitel Opel Motorsport, spokojen.

Vedle zveřejnění záběrů závodní Astry TCR z těchto testů Opel potvrdil, že první vozy budou týmům dodány před koncem letošního února a uvedl, že italský tým Target Competition, který je se Seatem Leon a švýcarským jezdcem Stefanem Cominim držitelem jezdeckého i týmového mistrovského titulu z loňské sezóny TCR International Series si objednal celkem sedm vozů. Tři z těchto vozů zamíří do mezinárodního šampionátu, zatímco zbývající čtyři mají být určeny pro ADAC TRC Germany.

TCR International Series má pro letošní sezónu celkem jedenáct podniků, z nichž první je naplánován na 2. a 3. dubna do Bahrainu, kde doplní závod Formule 1, zatímco poslední se pojede 20. listopadu v Číně. Kalendář ADAC TRC Germany má obsahovat celkem sedm závodů, z nichž se první pojede v polovině dubna v Oscherslebenu a poslední na začátku října na okruhu Hockenheim.

Opel Astra TCR je vybaven přeplňovaným dvoulitrem o výkonu 243 kW (330 k) a s maximálním točivým momentem 420 N.m, tedy v souladu s regulemi TCR "Balance of Performance", a to při váze 1200 kg. Síla motoru míří přední kola prostřednictvím šestistupňové sekvence s pádlovým řazením a automatickými meziplyny. Ke zpomalení slouží 378mm kotouče se šestipístky vpředu a 265mm disky se dvoupístkovými třmeny vzadu. Stavitelný přední lip a zadní křídlo jsou univerzální díly TCR, elektronické systémy ABS a ESP jsou zakázány.

TCR je nový šampionát, jehož první ročník se konal v loňském roce. Vedle mezinárodní série jsou pořádány i lokální šampionáty se stejnými pravidly. Regule se podobají sérii WTCC, proti níž však TCR nabízí týmům nižší náklady. Závodní automobil má stát jen zhruba 90.000 eur (2,43 milionu korun), přičemž i provoz během závodního víkendu má být nenákladný.

Série TCR je určena primárně pro kompaktní automobily, ostatně maximální délka auta povolená pravidly je 4,2 metru. Loňského ročníku se vedle Opelu Astra OPC účastnily Audi TT, Ford Focus ST, Honda Civic TCR, Seat Leon a Volkswagen Golf TCR.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)