Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel GT máme očekávat v Ženevě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Značky Opel a Vauxhall plánují oprášení jména GT, které v minulosti nesla sportovní kupé a roadstery pro zcela nový model.

Evropské značky koncernu General Motors hodlají do třetice využít označení GT, které je spojeno s dnes již klasickým kupé z let 1968 až 1973 a dvoumístným roadsterem z let 2007 až 2010. Oba tyto modely vedle jména spojoval i čistě dvoumístný interiér a pohon zadních kol.

Nový Opel GT, který se má podle informací britského magazínu Auto Express představit nejprve jako koncept příští rok v Ženevě, však půjde údajně trochu jiným směrem.

Značky Opel a Vauxhall tentokrát hodlají využít jméno GT pro dvoudveřové kupé s uspořádáním sedadel 2+2. Základem konceptu se pak má stát platforma nové Astry generace K, což jej přibližuje sériové produkci a zároveň dává jasně najevo, že tentokrát budou poháněna přední kola.

Díky platformě z Astry má mít nové GT podobně širokou paletu pohonných jednotek, v níž má figurovat přeplňovaný litrový tříválec, čtyřválec 1.4 Turbo i turbodiesel 1.6 CDTI a chybět nemá ani motor z připravované Astry OPC, jímž bude přeplňovaná šestnáctistovka s výkonem okolo 209 kW (285 k).

Koncept připravovaný pro ženevský autosalon má rozvíjet současný designový styl značek Opel i Vaxhall. Přední partie mají provedením masky chladiče i tvarem světlometů navazovat na koncept Monza z roku 2013, zatímco silueta spolu s hlavními liniemi zadních partií mají být poměrně silně inspirovány původním GT z přelomu šedesátých a sedmdesátých let.

Opel s Vauxhallem hodlají koncept kupé GT využít pro ověření reakcí zákazníků na tento typ vozu. Pokud media i veřejnost zareagují pozitivně a projeví zájem o sériový model, pak můžeme produkční verzi očekávat v roce 2017 a zhruba o dvanáct měsíců později může být kupé doplněno i kabrioletem.

Nový Opel GT má jít v podstatě stejným směrem jako Volkswagen Scirocco nebo Audi TT, u nichž atraktivně tvarované karoserie rovněž kryjí techniku masových modelů. Ceny na britském trhu mohou údajně začínat na částce 22.000 britských liber (zhruba 815.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
5. 10. 2015 21:07
Re: hm...
No na posun po výstavišti, bude postacovat :-)
Avatar - praděda7
5. 10. 2015 18:12
Re: hm...
a 1.6 motůrek do takového auta je normální urážka... >:-[]
Avatar - sargis
5. 10. 2015 09:24
hm...
Podla mna pojde len o studiu 3-dverovej Astry GTC:)