Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Monza: Budoucnost s tělem chrta (video)

Jan Mička
Diskuze (1)
Opel zítřka – tak nazývá automobilka z Rüsselsheimu koncept nového modelu Monza.

Podle Karla-Thomase Neumanna, generálního ředitele Opelu, ztělesňuje koncept Monza vše, co je pro automobilku charakteristické – německou preciznost, nové technologie a atraktivní design. Inovativní prvky Monzy se navíc odrazí v budoucích modelech značky.

Opel Monza kombinuje karoserii kupé a shooting brake. Při návrhu 4,69 metru dlouhého konceptu vycházel designérský tým Marka Adamse z nové interpretace skulpturálních prvků, které se poprvé představily u Insignie. Přední část zaujme nízkou maskou chladiče a LED světlomety, překvapí nezvykle dlouhá kapota. Boční linie jsou takřka šokující a mají ztělesňovat siluetu těla chrta. Výklopné dveře vypadají fantasticky, absence středového sloupku karoserie usnadňuje přístup ke čtveřici samostatných sedadel.

Futuristický styl vnějších tvarů se odráží i uvnitř. Hi-tech přístrojová deska postrádá jakákoliv tlačítka, vše se řeší dotykově pomocí LED projekční displej multimediálního systému. Nezapomnělo se ani na dřevo a široké použití hliníku. Karoserie je vysoká pouze 1, 31 metru a přesto se našlo místo pro zavazadlový prostor o objemu 500 litrů. Sedí se přibližně o 150 milimetrů níže, než u současných modelů Opel.

Opel Monza stojí na modulární platformě, která umožňuje širší možnosti při výběru pohonné jednotky. Pro frankfurtský koncept však padla volba na stejný princip, jaký používá Opel Ampera. Vůz jezdí primárně na elektrickou energii, jako generátor funguje nový tříválec 1.0 SIDI Turbo s výkonem 85 kW a pohonem na zemní plyn.

Video se připravuje ...


Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - Bubáq
12. 9. 2013 13:55
Můj názor:
Celkové hodnocení: 2
+ Zachovává typické stylistické znaky Opelu;
+ Hodně dynamické pojetí celku;
+ Líbí se mi takovéto 4-dveřové kupé (líbí se mi mnohem více, než styling A5, A7 nebo BMV 3,5 GT)
- příliš moc chrtí profil, t.j. velmi nízký svislý profil kabiny.
- jsem proti zbytečnostem typu křídlaté dveře. Musí je zavírat a otvírat elektromotor a to trvá moc dlouho (jasně, to se může časem vylepšit).