Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot Design Lab stojí za návrhem Airbus Helicopters H160 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Francouzské návrhářské studio je podepsáno pod liniemi nového modelu společnosti Airbus Helicopters.

Návrháři Peugeot Design Lab začali na designu vrtulníku H160 pracovat v rámci designérské soutěže, odhalující mimo jiné i záměr společnosti Airbus Helicopters otevřít se novým vlivům a vytvořit nové měřítko v oblasti designu. První návrhy od týmu Peugeot Design Lab následně převzali designéři společnosti Airbus Helicopters, kteří je dovedli do finální podoby.

Guillaume Chielens, manažer odpovědný za styl a design ve společnosti Airbus Helicopters, k tomu uvedl, že na základě studie Peugeot Design Lab byl vyvinut stroj, který okamžitě dokáže upoutat pozornost provozovatelů letecké dopravy i široké veřejnosti.

Futuristický tvar vrtulníku H160 podtrhují i protáhlá okna. Jeho styl nabízí aktualizovanou verzi vrtulníku předchozí generace s označením Dauphin, jehož charakteristická příď zde byla zmodernizována.

Z plynulých elegantních linií vrtulníku H160 čiší efektivnost a tichý provoz stroje, kterého bylo dosaženo pomocí řady inovací, mezi něž patří mimo jiné kostra z kompozitních materiálů, dvouplošný stabilizátor a nakloněný ocasní rotor. Pozornost si zaslouží i listy hlavního rotoru Blue Edge, které ve srovnání s listy klasické konstrukce snižují hluk o tři decibely a zároveň zvyšují užitečné zatížení stroje o 100 kg.

Místem prvního odhalení dlouho očekávaného vrtulníku Airbus Helicopters H160 se stalo HAI Heli-Expo v Orlandu na Floridě již v březnu roku 2015, i když zde se odehrála jen statická premiéra makety v životní velikosti.

První let se uskutečnil 13. června 2015 a byla při něm prověřena stabilita, vibrace a hlučnost stroje. Při druhém zkušebním letu 17. června 2015 již bylo s vrtulníkem dosaženo rychlosti 241 km/h.

Veřejnost měla možnost se s novým typem vrtulníků seznámit například při letecké show v Dubaji pořádané v první polovině listopadu 2015. Právě u příležitosti této akce byla poprvé odhalena skutečnost, že se na designu tohoto stroje podílelo návrhářské studio Peugeot Design Lab.

Airbus Helicopters H160 představuje 12-místný vrtulník poháněný dvěma motory Turbomeca Arrano, který má být vhodný k obsluze vrtných plošin, záchranné službě i soukromé dopravě. První dodávky zákazníkům se mají rozběhnout v roce 2018.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - classic
3. 1. 2016 16:16
hmmm
*LIFE GOALS* :-)))) ta má grády...