Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina H600: Luxusní elektromobil s turbínou se promění v sériový model (+ video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
Čínská společnost Hybrid Kynetic chce proměnit koncept Pininfarina H600, na jehož vývoji se podílela, v sériový model, který uvede na trh do konce tohoto desetiletí.

Studio Pininfarina si pro letošní autosalon v Ženevě připravilo koncept velkého luxusního sedanu pojmenovaný H600, k jehož pohonu má sloužit elektromotor, který v podobě generátoru elektrické energie podporuje malá turbína.

Koncept Pininfarina H600 se podle informací, které získala redakce Automotive News přímo od jednoho z členů správní rady čínské společnosti Hybrid Kinetic, nemá stát pouhou vizí možné budoucnosti luxusních a prémiových automobilů, ale přímo posloužit jako výchozí bod pro sériový model.

Podle dostupných informací se máme do konce tohoto desetiletí dočkat sériového vozu, který využije pohonný systém představený v konceptu a vyvíjený společností Hybrid Kinetic. Design tohoto vozu pak má z 85 až 90 procent vycházet z konceptu Pininfarina H600.

Očekává se, že v případě exteriéru zůstanou zachovány hlavní linie i design předních a zadních partií, ale řešení karoserie bez B sloupků se s ohledem na bezpečnost cestujících s největší pravděpodobností nedočkáme.

V případě interiéru se pak předpokládá, že sériový model se od konceptu s největší pravděpodobností odchýlí v provedení předních i sedadel a jejich ukotvení.

Pininfarina při premiéře konceptu H600 na letošním autosalonu v Ženevě uvedl, že jeho pohonný systém posílá na kola výkon přes 600 kW (815 k) a je vybaven i systémem vektorování točivého momentu na jednotlivá kola.

Elektřinou poháněný luxusní sedan s celkovou délkou 5200 mm, šířkou 2000 mm, výškou 1494 mm a hmotností 1870 kg má zvládnout akceleraci z 0 na 100 km/h za 2,9 s a jeho uváděná maximální rychlost je 250 km/h. Dojezd na jedno nabití a plnou nádrž paliva pro turbínu se podle NEDC má pohybovat okolo 1000 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (15)
24. 3. 2017 08:47
Re: Zkomolená věta o pohonu - prosím p.redaktora o nápravu
Teď asi píšeš o něčem jiném - o tom, o čem je ten článek, a na to nám pan redaktor neodpověděl.
Mimochodem: myslím si, že to tak bude - Cambiano takový princip mělo. Účinnost spal.turbínky se tu zvýšuje ohřevem vstupního vzduchu do kompresoru výstupními plyny turbíny přes výměník - ta teplota vstupního vzduchu bývala už dřív až k 1300°C (keramika), a tím jde účinnost turbíny dost nahoru (v 80.-ých letech dosahovala automobilová turbína MB až 42%). A tady se honí turbína mimo trakci, tj. trvale optimálně. Všecny ostatní ztráty jsou mnohem menší, než ty spalovacího motoru v trakci při převážně částečném zatížení.

Tady v předchozích částech diskuse s Tebou ale mám pořád na mysli to uspořádání s jedním el. strojem (BMW, MB a ty Tvé další příklady), jak jsi k tomu naznačil "KERS".
Promiin, že jsem tím odbočil od tématu článku. Chtěl jsem tím jen naznačit, že to může být také zlepšení zátěžového režimu spalmotu, a tedy zlepšení jeho účinnosti vůči jeho čistě trakčnímu režimu.
23. 3. 2017 20:40
Re: Zkomolená věta o pohonu - prosím p.redaktora o nápravu
To by bylo docela ztrátové. Když vezmeš ztrátu v generátoru, výkonové elektronice, bateriích a zase zpátky elektronika a elektromotor tak uletí nejmíň 40 %, pravděpodobně ještě víc. Tohle se přece nemůže vyplatit
23. 3. 2017 16:13
Re: Zkomolená věta o pohonu - prosím p.redaktora o nápravu
No, jo, tak také nevíš. Právě výhoda by byla, kdyby regulovaně pracoval trvale při částečném zatížení spalmotu, které je většinu jízdy, atd., jak nahoře popisuji. Ta elektrika se musí do aku vhodným způsobem hromadit - jen rekuperací to nestačí (rekuperace se při rozumné jízdě použije jen zřídka).
23. 3. 2017 15:37
Re: Zkomolená věta o pohonu - prosím p.redaktora o nápravu
Přestože se takový elektromotor točí stále, myslím že nepracuje spojitě. Například při ustálené rychlosti po rovině a pokud není potřeba dobíjet akumulátor na úkor paliva se elektromotor točí jen naprázdno. Zabere jen při akceleraci nebo naopak využije brzdění ale není důvod a ani dostatek elektřiny aby pracovat trvale.

Takže na to "dýchání" pomůže, ale zase musí auto vézt hromadu kil navíc. Ve městě a v zatáčkách asi dobré, na dálnici ale jednoznačně hendikep
23. 3. 2017 15:20
Re: Zkomolená věta o pohonu - prosím p.redaktora o nápravu
Jo, jo, to myslím: elmot je na výstupu klik.hřídele mezi spalmotem a spojkou. Je krátký s velkým průměrem, tak zabere jen malé podélné místo. Ano, musí to fungovat jako KERS, ale spojitě a stále, protože tu nejsou ona pravidla F1. Jen jsem se chtěl ubezpečit, že funkce toho jednoho el. stroje je mnohoznačně regulovaná ještě k těm dalším účelům, jak píšu nahoře. Na to se ptám.

BMW a MB jsem dal jako příklad - je to u nich už dost běžné.