Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Plug-in hybrid Scania zajišťuje tiché zásobování v nočních hodinách

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nový nákladní automobil značky Scania může díky svému tichému plug-in hybridnímu pohonu sloužit k zásobování v centru Stockholmu, do nějž konvenční nákladní vozy v nočních hodinách nemohou.

Nákladní automobil značky Scania s plug-in hybridním pohonným systém ve službách společnosti HAVI se stal součástí studie zaměřené na noční zásobováním. V rámci svého testovacího provozu je toto vozidlo využíváno k zásobování šesti restaurací McDonald's ve Stockholmu.

Testovací provoz probíhá v rámci projektu Civitas Eccentric, zaměřeného na udržitelnou mobilitu v příměstských oblastech a inovativní městskou logistiku, za spolupráce města Stockholm, společností Scania, HAVI, McDonald's, Královského technologického institutu ve Stockholmu.

Nákladní automobil značky Scania s plug-in hybridním pohonným systém při svých jízdách využívá službu Scania Zone a automaticky přizpůsobuje využití svého pohonného ústrojí městským zónám, v nichž se pohybuje, což znamená, že v místech, kde je zákaz nočních jízd užitkových vozidel se vznětovými motory, se pohybuje pouze za pomoci elektrické energie.

K přednostem jízdy na elektřinu patří vedle nulových emisí škodlivých výfukových plynů v místě provozu i velmi nízká hlučnost. Pouze na elektrickou energii může nákladní vozidlo značky Scania ujet kolem 10 kilometrů.

Nejnovější generace vozidel značky Scania s plug-in hybridním pohonným systémem využívá přeplňovaný vznětový pětiválec DC09, který kromě motorové nafty může spalovat i hydrogenovaný rostlinný olej (HVO) nebo bionaftu. V regionech, kde jsou dostupná příslušná biopaliva, je možné dosáhnout snížení emisí CO2 až o 92 %, například při použití paliva HVO.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)