Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Plzni startuje sdílení aut. Služba Karkulka nabídne vozy Ford

David Bureš
Diskuze (4)
Službu sdílení aut začínají v Plzni provozovat tamější městské dopravní podniky. Zákazníci budou moci vybírat mezi sdílením dvou různých modelů Ford.

Důležitým trendem budoucnosti užívání aut bude podle mnohých odborníků jejich sdílení s dalšími osobami. Lidé podle tohoto konceptu budou auto využívat opravdu jen v době, kdy ho budou potřebovat, v jiné době si sdílené vozidlo klidně půjčí někdo jiný. Tzv. carsharingové služby už začínají fungovat také u nás, v Plzni nyní startuje služba nazvaná Karkulka.

Službu pojmenovanou podle barvy sdílených aut spouštějí Plzeňské městské dopravní podniky, kteří nabídnou dva modely Ford ke sdílení. Vybírat je možné mezi pětidveřovým hatchbackem Ford Ka+ s motorem o výkonu 62 kW a kombíkem Ford Focus s agregátem o výkonu 92 kW. Oba vozy přitom uživatelům poskytnou slušnou výbavu, jako je automatická klimatizace, rádio s Bluetooth nebo vyhřívané přední sedačky.

„Vše jsme se snažili maximálně zjednodušit a celý proces probíhá samoobslužně. Lidé se sami zaregistrují, zarezervují si auto, klíčky najdou ve voze, který si odemknou mobilní aplikací nebo Plzeňskou kartou,“ vysvětluje Milan Šot, vedoucí projektu.

Vůz si bude možné vypůjčit registrovaný uživatel prostřednictvím mobilní aplikace Karkulka PMDP nebo webové aplikace carsharing.pmdp.cz. Pomocí ní si uživatel vybere na mapě žádané auto a zarezervuje si ho na konkrétní čas. Aplikace následně ukáže, jaká je cena předpokládané rezervace, která vyplývá z hodinové sazby za výpůjčku. Konečnou cenu pak stanoví počet ujetých kilometrů.

Konkrétně hodina půjčení káčka stojí 45 korun, u Focusu 55 korun. Minimální doba půjčení je 30 minut (22,5 Kč, respektive 27,5 Kč), maximální činí dva týdny (5.300 korun, respektive 6.500 Kč). U Fordu Ka+ přijde ujetý kilometr na 4,5 koruny, v případě Fordu Focus na 5,5 koruny. Majitelé ročního předplatného na MHD v Plzni však mají nárok na zvýhodněný tarif, snižující tuto cenu v obou případech o korunu. Tito uživatelé mohou využít i nižších cen časových sazeb.

Automobil následně odemknete pomocí mobilní aplikace, případně pomocí přiložení Plzeňské karty (karta na MHD) ke čtečce za čelním sklem. Uvnitř pak už najdete klíč, pomocí něhož vůz zamknete a odemknete během vaší výpůjčky. Vrátit se auto musí do parkovací zóny, kterou má každé z nich určenou. Automobily budou k dispozici nejen v centru Plzně, ale také ve čtvrtích Slovany, Bory, Bolevec, Košutka, Skvrňany a Doubravka.

Uvnitř je navíc palivová karta CCS, pomocí níž je možné vůz dotankovat. Služba totiž vyžaduje, aby v automobilu vždy byla alespoň čtvrtina nádrže. Nedodržení této podmínky přijde uživatele na trestnou sto korunu, za zneužití karty CCS činí pokuta 2.000 korun + vzniklá škoda. Za pozdní vrácení se platí 200 korun za každou započatou hodinu.

Za slušné chování k autu naopak uživatel získá tzv. kredity, které slouží k platbě rezervace – jeden kredit odpovídá jedné koruně. Když tak řidič umyje vůz nebo dotankuje nádrž do plna, může získat 30 kreditů, za vysátí interiéru získá 60 kreditů. Při registraci do konce října navíc dostane každý uživatel vstupní bonus 200 kreditů.

David Bureš
Diskuze (4)
18. 9. 2018 19:43
Re: ford
A čo je na tej vyšklebenej plechovej koze na malých kolečkách pekné?
17. 9. 2018 19:48
ford
do toh byh možná i šel ,pěkný fordík
17. 9. 2018 12:25
slepá ulička
Car sharing nikdy nefungoval a fungovat nebude, buď je ta služba příliš drahá nebo nedostatečně kvalitní...
16. 9. 2018 12:47
Zoufalý Ford
Tak Ford už asi neví jak tohle auto propagovat. Tipnu si, že Plzeň je dostala pro car sharing skoro “zadarmo” aneb zoufalé auto pro zoufalou službu >:D