Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poptávka po amerických karavanech Airstream roste (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Obytné přívěsy Airstream sází na svůj jedinečný vzhled i konstrukci a to se jim vyplácí, protože výrobní kapacita nestačí poptávce.

Historie Airstream sahá až do dvacátých let dvacátého století, kdy se myšlenkou aerodynamicky tvarovaného, lehkého, ale přitom dostatečně robustního a prostorného obytného přívěsu začal zabývat Wally Byam. Právě jeho firma se proměnila v dnešní Airstream Inc. se sídlem v Jackson Center ve státě Ohio.

Současná nabídka společnosti Airstream zahrnuje celkem šest základních provedení obytného přívěsu se zaoblenou hliníkovou karoserií, lišících se od sebe především celkovou délkou a vnitřním uspořádáním.

Nejmejší a zároveň jediný dvoukolový přívěs je Sport, následují dvounápravové verze Flying Cloud, International, Eddie Bauer, Classic a Land Yacht, které v doplňují obytné vestavby pro Mercedes-Benz Sprinter.

Především zákazníky na severoamerickém trhu jsou přívěsy Airstream vnímány jako výjimečné zboží, což do jisté míry podtrhuje jejich cena od 42.000 do 140.000 amerických dolarů (zhruba 1.015.000 Kč až 3.390.000 Kč) a v rodinách se dědí podobně jako klasické motocykly Harley-Davidson nebo Chevrolety Corvette.

Přes vyšší cenu je v současnosti čekací lhůta na dodání nového Airstreamu kolem tří měsíců, přestože podnik, v němž převažuje ruční výroba opouští okolo padesáti přívěsů týdně.

Podle informací Detroit Free Press vzrostly za rok 2014 dodávky karavanů Airstream zákazníkům o osm procent a i v letošním roce se očekává jejich růst. V příštím roce se pak počítá s překonáním výrobních výsledků z období před rokem 2007, resp. před začátkem finanční krize.

Majitelé přívěsů značky Airstream vedle nezaměnitelného vzhledu oceňují především jejich konstrukci, která díky svému kovovému skeletu a hliníkovým panelům vykazuje výrazně vyšší životnost ve srovnání s klasickými bílými karavany.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
15. 1. 2015 08:58
Klasika
Za ta desetiletí, co se vyrábějí, existují stovky variant. Zanechaly ve mě vždy pozitivní pocity a nesmazatelnou stopu už od dětství, kdy jsem je poprvé zaregistroval, až do dnes. Ať už prostřednictvím nespočtu filmů, reklam a později i kontaktem "in natura".

I když nejsem ani trochu karavanista, dávám mu jednoznačně :yes: .

Myslím, že pro tuto naprostou americkou klasiku je výraz "rodinné stříbro" zcela na místě.
Avatar - "neregistrovaný"
15. 1. 2015 08:40
Tak to je paráda
To je "Bydlík snů" .... :yes: