Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 901 očima tureckého designéra je návratem ke kořenům

Jan Mička
Diskuze (4)
Porsche 911 je ikona, kterou jen tak něco nepřekoná. Návrat k úplným kořenům však nikdy neuškodí.

Ačkoliv se každá generace Porsche 911 mění jak po technické, tak i rozměrové a vzhledové stránce, občas na jeho adresu zaslechneme škodolibé přirovnání k Volkswagenu Beetle. Jistě, z historického hlediska mu tuto spojitost nikdo neodpáře, a dokonce se najdou i takoví, kteří se ke kořenům rádi vracejí.

Na mysli máme tureckého designéra jménem Ege Argüden, který dříve pracoval jako stážista u BMW, Chrysleru, Volkswagenu a Fordu. Během jeho studií v kalifornské Pasadeně vytvořil nádherný koncept Porsche 901, kterým se chtěl vrátit na počátek historie legendárního sportovního vozu. Povedlo se mu to?

Pokud se zaměříme na hlavní linky karoserie, není o čem diskutovat. Tvary jsou čiré, sportovní, retro, a nezapomnělo se ani na původní rozměry. Porsche 911 totiž během let narostlo a nyní je o plných 200 milimetrů delší než původní model ze šedesátých let minulého století. Koncept 901 je dlouhý 4300 milimetrů, což je o pouhých 9 milimetrů více než před padesáti lety.

Jan Mička
Diskuze (4)
5. 3. 2015 20:53
Klobúk dole!
Myslím že by sa mohli v Zuffenhausene inšpirovať!
Nepáči sa mi kam sa posúvajú. Teraz keď frčí retro a oni by to mohli naplno rozbaliť tak sú nejakí neistý...
...a panamera s cayennom sa prečo musia podobať na 911? To kto vymyslel?
24. 2. 2015 01:35
Re: Ne...
To ze clanky iba prekladate zo zahranicnych webov je ok, ale preco si vyberate prave tieto o roznych renderoch ktore sa nikdy nedostanu ani na uroven studie? Zacina toho byt uz vela. Chapem, ze to tu potrebujete zaplnit niecim, ale to fakt sa nedaju "skopirovat - prelozit" clanky aspon z nejakou vypovednou hodnotou??
Avatar - Egi
23. 2. 2015 11:38
Návrat ke kořenům?
Kdyby to byl návrat ke kořenům, tak u Porsche zase vyrábějí Brouka >:D
Avatar - Jáchym
23. 2. 2015 02:07
Ne...
Nevím, mně se to nelíbí