Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Cayman GT4 Clubsport je jen pro závodní dráhy (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Porsche podle plánu představuje nové provedení nejostřejšího Caymanu současnosti, které je určeno výhradně pro použití na závodních tratích.

Světová premiéra Porsche Cayman GT4 se odehrála na letošním březnovém autosalonu v Ženevě a nyní se na autosalonu v Los Angeles představuje provedení Clubsport, které z tohoto modelu přímo vychází.

V pořadí pátý zástupce modelové řady Cayman není ještě ostřejší verzí GT4 pro běžný provoz, ale jejím derivátem určeným čistě na závodní okruhy.

Porsche Motorsport uvádí, že Cayman GT4 Clubsport od výchozího modelu převzal jeho pohonnou jednotku, kterou je atmosférický plochý šestiválec o objemu 3,8 litru s výkonem 283 kW (385 k).

Namísto manuální šestistupňové převodovky je ovšem použita prozatím blíže nespecifikovaná dvouspojková převodovka s řazením pádly pod volantem a mechanický samosvorný diferenciál.

Poměrně velkých úprav se dočkal podvozek, který dostal přední nápravu ze závodního Porsche 911 GT3 Cup, které je dárcem některých komponentů použitých na zadní nápravě novinky.

Brzdový systém na všech kolech disponuje ocelovými kotouči o průměrů 380 mm s šestipístkovými třmeny vpředu a čtyřpístkovými třmeny vzadu. Pozornost si zaslouží i ABS nastavitelné ve dvanácti stupních a ESP, jehož nastavení odpovídá použití hladkých závodních pneumatik na 18-palcových kolech.

Standardem pro Porsche Cayman GT4 Clubsport je palivová nádrž o objemu 90 litrů, ale na přání budou k dispozici i palivové nádrže o objemu 70 nebo 100 litrů.

Porsche Cayman GT4 Clubsport je s ohledem na účel svého využití dodáváno s ochrannou klecí instalovanou v interiéru, závodním sedadlem řidiče a šestibodovými bezpečnostními pásy. Hmotnost vozu má být 1300 kg, což je o 40 kg méně než u výchozího Caymanu GT4.

Pro rok 2016 má být toto nové závodní Porsche homologováno pro série jako je Pirelli World Challenge, Continental Tire Sports Car Challenge, Pirelli GT3 Cup Trophy USA, Ultra 94 GT3 Cup Challenge Canada a pro klubové závody pořádané Porsche Club of America, jakož i dalšími kluby značky Porsche po celém světě.

Zájemci o Cayman GT4 Clubsport si jej mohou za 111.000 euro bez DPH (okolo 3.010.000 Kč) objednat u Porsche Motorsport Weissach nebo Porsche Motorsport North America.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)