Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Práce na dálnici D1 stojí, je v horším stavu, než se čekalo

David Bureš
Diskuze (37)
Špatný stav rekonstruovaného úseku dálnice D1 u Velké Bíteše posune termín dokončení prací.

Stavbaři pozastavili práce na rekonstruovaném úseku dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Po odstranění betonových desek z krajnice vozovky se zjistilo, že je dálnice v horším stavu než počítal původní projekt opravy této dálnice.

Kvůli tomu se patrně nepodaří položit nový povrch ani v jednom jízdním pásu ještě letos a bude tak nutné betonářské práce odložit do příští stavební sezony. ČTK to uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Čermák.

Únosnost na krajnicích je podle Čermáka menší, než se předem předpokládalo. Ředitel ŘSD tvrdí, že překvapivě špatná kvalita podloží pod dálnicí se projevila i na jiných opravovaných částech komunikace a liší se i v rámci jednotlivých úseků.

Kvůli tomu byly práce na rekonstrukci dálnice u Velké Bíteše pozastaveny. Pokračovat budou až po schválení nové realizační dokumentace stavby.

Náklady na úpravu krajnic a práce navíc v souvislosti s odvodněním podloží odhaduje stavební firma OHL ŽS, která dálnici v daném úseku opravuje, na řádově miliony korun.

Podobný problém s podložím ŘSD řeší i na úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Tam ale ředitelství jedná o urychlení stavby a alespoň betonáži části jízdního pásu před zimní stavební přestávkou.

Nový ministr dopravy Zdeněk Žák v rozhovoru pro rádio Impuls řekl, že chce rekonstrukci D1 zrychlit. Mimo jiné hodlá prosadit u hygieniků, aby umožnili stavební práce v noci. Stát si však u firem rekonstruující dálnici práce přes noc nevynutil. Noční práce by stavbu urychlily, mohly by ji ale prodražit.

David Bureš
Diskuze (37)
20. 7. 2013 17:16
Re: Stavební "firmy"
krásné příklady, všude miliarda státní regulace ;)
20. 7. 2013 17:15
Re: Správa státu státem
Ano ano, stát musí něco vykonávat ale už se neshodneme na tom co. Zatímco moje hranice končí u zajištění bezpečnosti a vymahatelnosti práva, ty půjdeš i do hranic, kde dle mého stát nemá co dělat, protože stát je nejhorší hospodář.

Víš, hlavní rozdíl mezi soukr. firmou a státem je v odpovědnosti vlastníka a delegovaných manažerů. Soukr. firma si rozmyslí, za co peníze utratí, do čeho se vrhne, protože by také mohla zkrachovat a teď mi pověz nějakou pohádku o tom, jak zkrachovala státní firma a jak nikdy nepřišel stát a nějak tam peníze nedolil ;) Už se na to těšim.
20. 7. 2013 17:12
Re: Správa státu státem
Ale příteli, to je jako tvrdit, že soukromá škola taky nefunguje dobře... ono jde o to, jak se nastaví pravidla a pokud pravidla jsou taková, že je úplně jedno, kdo je vlastníkem, protože kolik za co utratím mi stanoví vyhláška ministerstva a ne má vůle, tak hovořit v takovém případě o volném trhu je naprosto mimo mísu.
Avatar - rohYpnol
19. 7. 2013 14:17
Re: Správa státu státem
:yes:
19. 7. 2013 09:18
Re: Stavební "firmy"
tři nejpokřivenější sektory v ČR:
- zdravotnictví - podvod na podvod, lékaři/nemocnice vykazují a pojišťovny platí péči, která se nestala, výrobci/distributoři naoko fakturují nemocnicím léky, které nedodali (nebo v jiném množství) aby je mohli prodat ještě jednou na západě od našich hranic, péče stojí za prd a ještě se na ni doplácí a plýtvání léky je až neuvěřitelné.
- zemědělství - to je celé pokřivené dotační politikou EU, pokud zemědělec nedosáhne na dotace v podstatě se není schopen udržet, může být pracovitý jak chce. A získávání dotací = korupce korupce kamarádíčcí..
- stavebnictví - pokřivený systém výběrových řízení, které je ovlivněno rozhodováním nekompetentních uplacených a mstivých úředníků/zastupitelů. Plus k tomu kvalita odvedené práce, která je poslední desetiletí otřesná. A to platí i u soukromých investorů, nejspíš zanedbali kontrolu nebo odmítli zaplatit vícepráce - když projdu třeba nákupní centra, postavená za posledních 6 let, to je prostě příšerné, kam všude teče, co kde odpadává, odfláknuté izolace, nekvalitní povrchy, odpadávající dlažby... a to není jen údržba, to už prostě někdo odfláknul při stavbě... řemesla jako taková upadají, ta stavební vůbec, kdejaký zedník si myslí, že umí všechno a dodržování technologických postupů jim přijde jako ztráta času. A protože ti, co by to by to měli hlídat na to kašlou, protože ti, kteří je platí, těm je to jedno a nebo je mají jen naoko. A podle toho to vypadá.

Pokřivenost této společnosti je prostě otřesná. A všichni víme, odkud ho*no smrdí. Jenže co s tím, když se nikomu nechce nic dělat. Celá evropa nadává na řeky. Ale když se rozhlédnu kolem sebe, musím si položit otázku: Jsme lepší?