Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 100 lety zemřel zakladatel automobilky Peugeot

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Francouzský průmyslník Armand Peugeot, který zemřel před 100 lety, 2. ledna 1915, byl zakladatelem automobilky Peugeot.

Podnikání rodinné ocelářské firmy změnil Armand Peugeot v druhé polovině 19. století na výrobu kol, motocyklů a zejména automobilů. Když v roce 1913 odcházel z vedení firmy, byla firma Peugeot největším francouzským výrobcem s 10.000 ročně vyrobenými vozy.

Historie podnikání rodiny Peugeot sahá do 15. století. V roce 1810 přestavěla rodina svůj obilný mlýn ve vesnici Vandoncourt na malou továrnu vyrábějící válcovanou ocel a velké množství dalších ocelových výrobků, nářadí, pil a pilových listů ale i žehliček a mlýnků na kávu.

V roce 1850 (rok po narození Armanda Peugeota v březnu 1949) se začal používat typický znak lva. Do vedení firmy Armand spolu s bratrem Eugenem nastoupil v roce 1865 a prvním vyrobeným dopravním prostředkem firmy Peugeot bylo v roce 1882 jízdní kolo Le Grand Bi.

Armand se začal zajímat o automobily a po setkání s Gottliebem Daimlerem a dalšími nadšenci nabyl přesvědčení o jejich životaschopnosti. První Peugeotův automobil (parní tříkolka) byl vyroben v roce 1889, v roce 1890 byl zhotoven první čtyřkolový automobil poháněný Daimlerovým benzinovým motorem a o rok později začala sériová výroba automobilů značky.

V polovině sedmdesátých let 20. století Peugeot převzal bankrotující automobilku Citroën, čímž vznikla dodnes existující skupina PSA Peugeot Citroën. Loni firma potvrdila dohodu o kapitálovém propojení s čínskou automobilkou Dongfeng Motor Group. PSA Peugeot Citroën je po Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. V České republice má společný podnik TPCA s automobilkou Toyota.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
3. 1. 2015 12:49
Re: ČERT VÍ JESTLI JEŠTĚ BYL U KORMIDLA ....
jj
KDYŽ ZAČALI EVROPU DUSIT JEDOVATÝM DÍZLEM [odkaz] [odkaz] ;-\

ALE SNAŽEJ SE [odkaz] TO ANO, ALE PORÁT MÁLO !!!
>:-[]
>:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - Auto CZ
2. 1. 2015 20:10
Re: Děkujeme Armande
automobilka prechádzala určitým vývojom, ktorý teraz začína prinášať ovocie. o problémoch skôr čítame na českých weboch a na Slovensku, kde sa koncernový novinári poriadne negatívne a zaujato vyjadrujú k značke. V EU naopak Peugeot je dosť úspešný a má veľmi pozitívne hodnotenia. :-!
Avatar - Stejsn
2. 1. 2015 18:15
Děkujeme Armande
a dlouhý život automobilce. Ať se vyhrabe z problémů :yes: