Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Nissan Z může být crossover

Ondřej Chamilla
Diskuze (6)
Podle informací magazínu Autocar bude nástupce Nissanu 370Z crossover, přičemž koncept vozu se představí již v září ve Frankfurtu. Automobilka totiž touží přiblížit model Z masám.

Současný Nissan 370Z se vyrábí od roku 2009 a konec tohoto modelu je naplánován na rok 2017. Nissan se poslední roky výrazně zaměřuje na crossovery, prohlášení, že příští generace sportovního kupé se má změnit právě na crossover, je však stejně dosti překvapivá. Spekulace o budoucnosti modelu Z se nesou éterem již dlouho, mluvilo se jak o levnějším čtyřválcovém, tak o dražším šestiválcovém nástupci, nová informace o crossoveru je však podle britského Autocaru ověřená.

Ostatně již za pár týdnů se má na autosalonu ve Frankfurtu představit dynamicky tvarovaný koncept, který bude předzvěstí ostrého crossoveru. A proč zrovna zvýšená karoserie? Nissan údajně chce slavný znáček Z přiblížit zpět masám.

Výrobce si je vědom toho, že takovýto stroj pravděpodobně nepotěší puristy, očekává však zvýšený zájem nových, zejména amerických zákazníků. O změně strategie napovídá i dřívější rozhovor se Shiro Nakamurou, šéfdesignérem Nissanu, který australským médiím řekl: „Nemyslím si, že nástupce 370Z bude 390Z. Vůz nebude dále růst, protože již nyní je dostatečně velký. Začali jsme modelem 240, pak přišla 300 a 350, nakonec i 370, ale výše již nepůjdeme.“

Zatím však údajně nic není na sto procent rozhodnuto. Podle Nakamury však Z potřebuje revoluci více, než evoluci. „Myslím, že GT-R by mělo zůstat vrcholem nabídky a symbolem technologií Nissanu, model Z bychom rádi viděli spíše jako dostupný sportovní vůz či automobil, který osloví mladé lidi,“ dodává Nakamura. Nissan prý potřebuje udělat něco vážně speciálního, aby oslovil zákazníky v tomto segmentu.

Nový sportovní crossover by mohl být levnější než současné 370Z, které u nás stojí díky aktuální slevě 811.000 Kč. Z hlediska rozměrů se očekává, že příští Z má být podobně velké jako Nissan Juke, automobil má stát na platformě CMF B, podobně jako příští Juke, a očekává se pohon pomocí přeplňované čtyřválcové šestnáctistovky. Je ale trochu zvláštní, že podobný automobil již Nissan má a jmenuje se Juke Nismo RS. Přesný typ karoserie vozu Z ještě není znám, pravděpodobně půjde o zvýšené třídveřové kupé.

První model Z, Datsun 240Z, přišel v roce 1969 a jednalo se o populární kupé s atmosférickým šestiválcem a pohonem zadních kol.

Ondřej Chamilla
Diskuze (6)
Avatar - praděda7
26. 8. 2015 22:24
Re: Z-tko
Další oběť ekoterorismu... ;-\
Avatar - Norge
26. 8. 2015 18:22
Z-tko
..to je iba drb, ..keď už tak Z-tko uspať a predstaviť niečo iné ...
"Z" je trochu viac pre značku a ničiť ho nebudú, a preto si myslím, že trh opäť opustí poctivé auto a príde niečo ako X ...

Zomrel Patrol, X-trail a teraz Z, posledný samuraj s VQ V6 ... ;-\
Avatar - pelikoš
26. 8. 2015 12:49
no
někdo viděl návrh příštího jukea a dělá z toho z-over... :-! [odkaz]
Avatar - Bully_
26. 8. 2015 12:14
Re: tak samo
A kazde SUVcko, crossover a nakupni vozik se snazi tvarit jako drsny sportak, ono to plati i naopak.
Jestli Zetko zlidovi prave zpusobem popsanym v clanku, bude to skoda :no:
Avatar - 3_diamanty
26. 8. 2015 11:38
tak samo
crossover preda isto viac ako sportiak ze jo.. a o com je to dnes? no hlavne o kvantite... klasicke sportiaky skor ci neskor stejne zaniknu ( az na par vynimiek ako ferrari, lambo ) .....ale snad sa v tomto mylim.....

kazdy chce byt dnes SUVeckom alebo crossoverom... uz aj sportiaky... sranda ;-) ale neprekvauje ma to