Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První automobil vznikl před 120 lety

Ondřej Láník
Diskuze (15)
Karl Benz požádal 29. ledna 1886 o patent na svůj automobil. V listopadu téhož roku mu byl udělen patent číslo 37435a, ve kterém je popsána tříkolka poháněná výhradně spalovacím motorem. To byl okamžik, všeobecně považovaný za počátek historie automobilu.

Karl Benz požádal 29. ledna 1886 o patent na svůj automobil. V listopadu téhož roku mu byl udělen říšský patent číslo 37435a, ve kterém je popsána tříkolka poháněná výhradně spalovacím motorem. To byl okamžik, všeobecně považovaný za počátek automobilové historie.

Benz byl podle patentového úřadu první konstruktér, který přistoupil k návrhu motorového vozidla originálně. Živá zvířata byla nahrazena technikou, jejíž principy byly využívány další desítky let. První Benzův automobil byl poháněn čtyřdobým benzínovým jednoválcem s elektrickým zapalováním, karburátorem a kapalinovým chlazením.

Do roku 1888 byly dokončeny tři vozidla. Jedním z nich se vydala manželka Karla Benze, Bertha Benz se svými syny, na stokilometrovou cestu z Mannheimu do Pforzheimu, což k novince přitáhlo značnou pozornost veřejnosti a Benz prodal hned několik kusů.

Mercedes-Benz oslaví stodvacáté výročí prvního automobilu otevřením nového firemního muzea letos v květnu.

Ondřej Láník
Diskuze (15)
2. 1. 2006 19:04
120 SVĚTELNEJCH LET
Brácho poklekni a vzdej hold Karlu Benzovi... ten to načal. Pak běž a poděkuj rodičum. Udělali tě ve správnej čas. Vydělat na káru si ovšem musíš už sám. Koho by před těma stodvaceti roky napadlo, že tu bude kdekdo mít v garáži stádo čítající i sto koní... BRAVO KARLE :yes: