Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První řidičský průkaz získal před 130 lety... To uhodnete

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Německý konstruktér Carl Friedrich Benz se do dějin asi nejvíce zapsal jako vynálezce prvního skutečného automobilu. Ještě jedno prvenství však tomuto inženýrovi a průmyslníkovi náleží.

Před 130 lety, 1. srpna 1888, se také stal prvním držitelem řidičského průkazu na světě. Stalo se tak tři roky poté, co získal patent na svůj vůz.

První řidičský průkaz, který byl vydán Karlu Benzovi, měl podobu písemného povolení města Mannheim řídit auto na veřejných cestách. Benze k zažádání o toto povolení údajně donutily stížnosti místních obyvatel na hluk a zápach od jeho vozu Benz Velo. Řidičský průkaz v jeho dnešní podobě byl poprvé zaveden v roce 1903 v Prusku a k jeho získání bylo nutné úspěšně složit zkoušky. V USA byly první řidičáky zavedeny o sedm let později v důsledku nadměrného množství nehod.

Prvním regulačním předpisem pro řízení vozidel v českých zemích bylo nařízení z roku 1900. Mimo jiné uvádělo, že rychlost jízdy v uzavřené obci nesměla být větší než rychlost koně v čerstvém klusu. V roce 1905 byla všechna dosavadní zemská nařízení nahrazena celorakouským nařízením č. 156/1905 ř. z. ministerstva vnitra, které stanovilo jako podmínku pro řízení úřední povolení zvané jízdná licence.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)