Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA expanduje v Číně: Také by se vám líbil nový Citroën C6 nebo Peugeot 308 sedan?

David Bureš
Diskuze (15)
Čínští zákazníci mají v oblibě sedany, a proto PSA v Říši středu expanduje v této oblasti. Jednou z novinek je ale i vůz dle evropského vkusu, kompaktní hatchback.

Skupina PSA je od roku 2014 ze 14 % vlastněna čínskou automobilkou Dongfeng. Někdy od té doby francouzský koncern klade stále větší důraz na čínský trh, aby se zbavil závislosti na Evropě. Na právě probíhajícím autosalonu v Pekingu Skupina PSA představuje hned několik novinek výhradně určených pro čínský trh. Měly by podle vás šanci prorazit i v Evropě?

Citroën se na čínském trhu rozhodl oprášit označení C6. Zatímco v Evropě se pod tímto názvem kdysi ukrýval avantgardní automobil, stejnojmenná novinka pro Čínu je poněkud mdlým sedanem s podivně tvarovanou přídí. Naopak zajímavě působící je jednoduše řešený interiér, v němž se díky dotykové obrazovce multimediálního systému objevuje jen minimum konvenčních tlačítek.

Nová C6 se se svojí délkou 4,96 metru a rozvorem 2,9 metru řadí mezi vozy vyšší střední třídy. Informace o jednotce pod kapotou Citroën nezveřejnil, spekuluje se ale o použití přeplňované osmnáctistovky. To je totiž motor, který se objevuje v sedanu Aeolus A9, jež s C6 sdílí svoji techniku.

Citroën ale v Pekingu nepředstavuje jen svoji novou vlajkovou loď pro čínský trh. Novinkou je též Citroën E-Elysée, což je elektrická verze modelu C-Elysée. Levný sedan je nejprodávanějším Citroënem v Číně, a tak automobilka věří úspěchu i jeho elektrické variantě. Bez bližších detailů tvrdí, že se E-Elysée začne prodávat v roce 2017. Jeho dojezd by měl činit 250 kilometrů.

Také Peugeot vsadil v hlavním městě Číně na tříprostorový model. Peugeotí novinkou je druhá generace 308 s karoserií sedan. Zatímco předchůdce nebyl zrovna pohledným vozem, novinka se po designové stránce povedla. Záď třeba zdobí povedená linka spojující koncová světla.

Peugeot 308S byl vyvíjen ve spolupráci s čínským partnerem Dongfeng, a to s ohledem na specifické potřeby čínských zákazníků. Základem kompaktního sedanu je platforma EMP2 známá z 308 prodávané na starém kontinentu. Auto má sázet na nízkou spotřebu paliva, během testu exemplář poháněný motorem 1.2 PureTech ujel na jednu nádrž 1.878 kilometrů, což znamenalo průměrnou spotřebu 2,93 l/100 km.

Francouzský výrobce se dále pochlubil inovovanou 3008. Představený vůz však není očekávanou druhou generací, která se patrně představí až na podzim, ale modernizovanou verzí stávající generace. Crossover dostal novou příď ve stylu posledních Peugeotů a bohatší výbavu, která v Číně vůbec poprvé zahrnuje i kamerový systém Visio-Park II sledující okolí vozu. V tuto chvíli není jisté, zda je faceliftovaná 3008 určená pouze pro Čínu, nebo zda se ukáže i na starém kontinentu.

Na pekingském autosalonu se prezentuje také luxusní značka DS, která v Číně rovněž vidí velký potenciál. Kompaktní model DS 4S se stává čtvrtým modelem značky prodávaným a vyráběným v Říši středu, a to po hatchbacku DS 5, sedanu DS 5 LS a SUV DS 6.

DS 4S se světu představilo již loni, nyní se pomalu chystá do prodeje. Jedná se o 4,44 metru dlouhý, 1,84 metru široký a 1,51 metru vysoký hatchback, který se svojí siluetou podobá aktuálnímu Peugeotu 308. DS 4S bude nabízen s třemi motory řady PureTech, jejichž výkon se bude pohybovat v rozmezí 96 až 147 kW.

David Bureš
Diskuze (15)
26. 4. 2016 12:51
Zklamání
Peugeot měl ve své historii spousta mnohem hezčích sedanů, než tento podivný paskvil... ;-\ :'-( :no:
25. 4. 2016 22:57
Re: Inspirace design of germany
Tak ja v tom (zvnejsku) vidim VW... Ale koukam do aplikace v telefonu a ztratil jsem kontaktni cocku >:D
Avatar - pumpkin
25. 4. 2016 22:27
Re: 308 liftback
A dali by tomu u nás zas označenie 309. :-)
25. 4. 2016 21:37
Re: Volanty
Volanty?:-)Ale treba jsou to ty modely na chystanou expanzy do USA..
Avatar - habanero1
25. 4. 2016 21:31
Volanty
Frantíci ty volanty prostě dlouhodobě neumí