Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Qatar Holding prodal 10 % akcií Porsche zpět rodinám zakladatele

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
V nejnovější akvizici koncernu Volkswagen, automobilce Porsche, se mění vlastnické poměry. Akcie se vrací zpět potomkům zakladatele.

Společnost Qatar Holding prodala dle zprávy agentury Reuters svůj desetiprocentní podíl německým rodinám Porsche a Piëch. Firma je vlastně investičním fondem, který tento suverénní arabský stát na poloostrově v Perském zálivu vlastní. Jedná se tedy o majetek krále a jeho nejbližších příbuzných, ti jeho prostřednictvím obchodují. Zmíněného balíku akcií se znavila po pouhých čtyřech letech, koupila jej v roce 2009. V oficiálním prohlášení, které bylo vydáno 17. června ráno, nebylo upřesněno, kdo přesně cenné papíry ze zmíněných rodin nyní vlastní. O částce se nemluvilo už vůbec, hodnota celé transakce tedy zůstala rovněž v tajnosti.

Nejvýše postavení Katařané se však stále nezbavili podílu v Integrated Automotive Group, unii mezi společnostmi Porsche Automobil Holding SE a Volkswagen AG. Vlastní zde pořád přes 17 %. Před zmíněnými čtyřmi lety se totiž Porsche pokusilo ovládnout Volkswagen, ale akvizice 51 % akcií, jak známo, dopadla špatně, proslulá automobilka se razantně zadlužila a obr ji spolkl. Tehdy se právě začala rodit IAG a katarská královská rodina převzala svým vstupem část závazků Porsche.

I přes zmíněný prodej její holding stále zůstává třetím největším akcionářem Volkswagen AG. Nejvíce mají pochopitelně stále rodiny Porsche a Piëch, větší balík než vlivní Arabové ovládá také spolková země Dolní Sasko.

VW výrobce drahých sportovních vozů a SUV plně ovládá od loňského července. Vytvoření IAG pak bylo definitivně dokončeno 1. srpna 2012. Naopak to byl on, kdo za 4,49 miliardy eur koupil podíl 50,1 % v Porsche, který mu do té doby ještě nepatřil. Slavná automobilka se tak stala součástí celé skupiny. V minulosti s ní úzce spolupracoval a rodinná provázanost obou značek je dostatečně známá. Celý koncern je navíc v současnosti evropskou jedničkou a světovou trojkou. V horizontu příštích pěti let by však chtěl předstihnout své dva dosud úspěšnější soky, General Motors i Toyotu.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
18. 6. 2013 09:38
krásný překlep
"Zmíněného balíku akcií se znavila po pouhých čtyřech letech"
No jo, někoho holt balík akcií znaví, tak se ho zbaví.. >:D :-!
Avatar - lexi
17. 6. 2013 22:26
rodinný podnik
takže jde jednoduše o rodinné podnikání se vším všudy ....
17. 6. 2013 14:50
Never Ending Story...
... :-)