Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Cayman a Boxster v Evropě končí. Potká je osud SUV Macan

Ondřej Šámal
Diskuze (17)

Dvojice nejmenších sporťáků od Porsche se připravuje na svůj konec. Ten překvapivě nemají na svědomí emisní limity, nýbrž nové regule ohledně kyberbezpečnosti.

V pondělí 1. července letošního roku vstoupí v Evropské unii nová pravidla ohledně kyberbezpečnosti, které poměrně výrazně ovlivní také automobilový průmysl. V případě německé značky Porsche to znamená konec hned tří modelů. Prvním je SUV Macan, jehož první generaci se spalovacími motory nahradí nedávno představený nástupce s čistě elektrickým pohonem. Menší sourozenec Porsche Cayenne se představil již před deseti lety a technicky vycházel ještě z první generace Audi Q5 z roku 2008.

Jen o dva roky mladší jsou nejmenší sporťáky v portfoliu Porsche, které nyní čeká totožný osud. Modelové řady 718 Cayman a Boxster totiž stejně jako macan končí kvůli zmíněným regulím. Ty mimo jiné u starších aut vyžadují větší zásahy do řídicích jednotek a dalších systémů, které by se s ohledem na jejich stáří automobilce evidentně nevyplatily.

Video se připravuje ...

V českém konfigurátoru ještě oba malé sporťáky figurují, konec je však na spadnutí. S nástupci se počítá, jen ne úplně v totožné podobě. Místo čtyř-a šestiválcových verzí se totiž počítá s elektrickým provedením.

To ostatně Porsche vyvíjí již několik let. Před sedmi lety nás navnadilo konceptem lokálně bezemisního caymanu, alternativa s plátěnou střechou je ve hře poslední tři roky. S ohledem na těžké akumulátory lze očekávat, že hravost spalovacích předchůdců se inženýrům zachovat nepodaří. Nemluvě o celkovém charakteru, kteří mnozí povyšovali nad legendární Porsche 911, jež postupem času ztěžklo a zpohodlnělo.

Ondřej Šámal
Diskuze (17)

Doporučujeme

22. 3. 2024 22:21
Re: to je smutné
Spíše ten velký bratr ;-) U staršího auta nejsi pořád připojený, tak tě EU nemůže sledovat a později možná i upravovat tvůj styl jízdy, aby si mohl být spořádaný občan a nevybočovat…

Buď dobrý :-[]
Avatar - Jenik3
22. 3. 2024 16:56
Re: Naučte se číst
Tuší někdo, co je to za právní předpisy? Směrnice či nařízení EU?
Avatar - eLzyx
22. 3. 2024 12:19
Re: to je smutné
jakou generaci Boxsteru máš? Já bych chtěl tu 987. Ideálně 3.4 s manuálem.
Avatar - speedfred
22. 3. 2024 09:56
Re: to je smutné
Choď do toho! Už aj keď s tým nebudeš moc jazdiť tak je to pohladenie duše/oka, a keď nahryzneš B6 tak aj balzám pre ucho. Samozrejme také čo to má rado.
Minulý rok to nabralo u mňa rýchly a nečakaný spád. Potom už Boxster s atmo B6 a manualom parkuje v garáži.
Nič proti EV nemám ale takého auto/víkendovku na baterky fakt nechcem.
PS fakt by ma zaujímalo čo znamená u auta tá kyber bezpečnosť. Veľký brat či nejaký ajťák nebude vediet ako jazdím?
22. 3. 2024 07:23
Naučte se číst
Ikdyby byl pravda, že je to s ohledem na nové regule kyberbezpecnosti, fakt nikdo Porsche nenutil dělat 3 nové modely elektro :-) . Píše se v článku, že modely jsou stare a nemělo by smysl investovat. Tak udelaji nové. Regule už je ale nenutili udělat nova elektra. Myslel jsem, že zrovna Porsche jako jedno z malá bude i nadále dělat sportovní vozy s benzinovými motory (nemyslím macan, Cayenne), zjevně max 911