Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hvězdy rallye Dakar Vladimír Čagin a Eduard Nikolajev navštívili automobilku Tatra

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Sedminásobný vítěz rallye Dakar Vladimír Čagin a letošní dakarský šampion Eduard Nikolajev neváhali absolvovat poměrně dlouhou cestu, aby složili hold Martinu Kolomému a značce Tatra.

Speciálně za Martinem Kolomým a na návštěvu společnosti Tatra Trucks a.s. dorazili do Kopřivnice šéf týmu Kamaz Master, sedminásobný vítěz rallye Dakar Vladimír Čagin a letošní dakarský šampion Eduard Nikolajev.

„Musel jsem přemýšlet o tom, co je tím pravým důvodem tak narychlo ohlášené návštěvy. Blíží se další ročník Silk Way Rallye, které Vladimír Čagin šéfuje, pomaličku se již také zbrojí na rallye Dakar 2019, ve vzduchu jsou pořád ještě různá témata související s úpravou technických reglementů Dakaru a další. To vše se mi samozřejmě honilo hlavou,“ říká Ing. Radomír Smolka, místopředseda představenstva a technický ředitel naší společnosti.

„Až, když jsem viděl rozjařené tváře obou chlapíků a padla jejich první slova, pochopil jsem, že přijeli především a vlastně jedině, poděkovat Martinu Kolomému za pomoc na posledním ročníku Dakaru,“ naznačuje vřelou atmosféru setkání Ing. Smolka.

V páté etapě letošní rallye Dakar postavila na kola posádka Martina Kolomého se speciálem Tatra Phoenix G3 svého konkurenta a jednoho z lídrů Kamaz Master týmu Eduarda Nikolajeva.

„Martine, řekni mi, proč jsi stavěl na kola zrovna Eduarda? Proč náš Kamaz, vždyť to byla tvoje největší konkurence, bojovali jsme o přední příčky a to nejen v jednotlivých etapách,“ ptal se na oko vážně Martina, legendární Vladimír Čagin.

„A proč ne,“ zazněla jednoduchá, ale všeříkající odpověď našeho nejlepšího českého dakarského jezdce. Ve zdánlivě lakonickém sdělení je skryto všechno – Martin by se totiž takto zachoval v každém případě. Pomoci soupeři v nouzi – to je něco, co si zaslouží ocenění.

A to již také Vladimír Čagin vyňal modrou sametovou etuji, v níž byla uschována medaile „Za zásluhy o tým“ (медайль за заслуги перед камандой) Kamaz Master a Martina Kolomého slavnostně dekoroval.

„Při loňském ročníku Silk Way Rallye, jsem sledoval Martinovu jízdu z vrtulníku. Několik kilometrů jsme nemohli odtrhnout oči od toho, jak to s Tatrou fantasticky umí. Už jsme potřebovali letět i jinam, ale ten pohled byl nezapomenutelný,“ vysekl poklonu Vladimír Čagin našemu jezdci.

„Je to pro nás čest, když mají ti nejlepší respekt a úctu k našemu jezdci a našim vozidlům Tatra. Je to ocenění našich výrobků, myšlenek generací konstruktérů a fortelu našich dělníků na mezinárodní úrovni a v doslova v přímém přenosu,“ zhodnotil vzácnou návštěvu předseda představenstva společnosti Tatra trucks pan Ing. Petr Rusek, který osobně představitele týmu Kamaz Master v Kopřivnici přivítal.

Druhá část programu návštěvy Vladimíra Čagina a Eduarda Nikolajeva zavedla hosty do provozů kopřivnické automobilky a k prohlídce Technického muzea Tatra. Nechybělo ani setkání s českými jezdci, specialisty, druhdy členy továrního soutěžního týmu a s pečlivě rekonstruovaným speciálem Tatra 815 6x6 VE „Ostrý-II“ na továrním polygonu.

Hosté absolvovali v kabině speciálu z roku 1986 několik rychlých kol po zkušebních drahách a poté zhlédli výstavu vozidel našich jednotlivých modelových řad. Přesto, že časový plán byl příznačně napnutý, setkání s Radkem Stachurou, Martinem Kahánkem, Petrem Gilarem, Petrem Hamerlou a Ing. Josefem „Pepou“ Kalinou vyvolalo celou řadu vzpomínek vážících se k prožitým historkám na rallye Dakar.

Foto: Tatra Trucks a.s

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
21. 5. 2018 17:16
Re: Jsou to frajeri....
Přesně tak.Tehdy jsem fandil Karlovi Lopraisovi a těm s Liazkou.To byli časy... :-)
21. 5. 2018 17:03
Jsou to frajeri....
vsichni, co to ten zavod jedou... je to narocne fyzicky i psychicky a takove momenty, jako tento, jsou tam casto a je fajn, ze je ten, kdo je napomocen, take ocenen... vzdy to udela radost.