Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Evoque SW1: Inspired by Britain

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Range Rover vystaví v Paříži speciální Evoque. Verze SW1 je poctou samotné zemi vzniku, tedy Velké Británii.

Evoque SW1 představuje první limitovanou edici ze série „Inspired by Britain“. Půjde tedy normálně do prodeje, není to nějaký koncept. Tyto speciální varianty se dotknou i sesterského Jaguaru. Červené auto (proč není tmavě zelené?) má bílou střechu, dvacetipalcová kola a pás linoucí se od kapoty pod bočními okny až dozadu. Nesmí chybět vlajka země, která se po skotském referendu nakonec nerozpadne. Union Jack najdeme na střeše, vnějších zpětných zrcátkách i v interiéru, na hlavici řadicí páky šestistupňové manuální převodovky. Devítistupňové automaty ZF jej nedostanou, na volič se nevejde, na páčky pod volant už vůbec.

Názvy laků exteriéru ale moc Spojené království nepřipomínají, rudý se totiž jmenuje Firenze, bílý Fuji, modrý Loire, černý Santorini a šedý Corris. Ano, bude k mání celkem v pěti barvách. British racing green mezi nimi není, to ale neznamená, že by to nejmenšímu Range Roveru takhle neslušelo! Interiér je vyveden v kůži s kontrastním prošíváním, zahrnuje i svébytné koberečky a některé prvky mají taktéž červenou barvu.

Kromě základní varianty vycházející z výbavy Dynamic si klienti mohou koupit i druhou Monochrome, Ta je založena na stupni Pure a jak už název napovídá, vlajky nemá v barvě, ale černobílé. V seznamu vnějších laků pak chybí červená i modrá a střecha je výhradně černá, aby též ladila se zbytkem bílé, černé nebo šedé karoserie.

Land Rover ale ukazuje i další novinku: laserový head-up displej (HUD), který před řidičem na čelním skle zobrazuje zařazený převodový stupeň, aktuální rychlost a další informace včetně navigačních šipek, údajů tempomatu a dopravních značek. Dle tvrzení výrobce je bezvadně čitelný i proti slunci, má věrohodné barvy, správný jas a kontrast, takže je lepší než konkurenční systémy tohoto druhu založené na diodách. Jednotlivé funkce je možné vypínat, jas se dá ladit a dokonce je možné hýbat i s polohou celého displeje. Jeho nabídka není omezena jen na akční model, lze jej objednat globálně jako příplatkovou výbavu.

Range Rover Evoque se vyrábí v továrně v Halewoodu (Merseyside) a dosud se jich prodalo přes 340 tisíc kusů. SW1 se začne prodávat v polovině října, ceny dosud nejsou známy. Předpokládáme, že neopustí Velkou Británii. Není to klasické Mini, ke kterému Union Jack tak nějak patří...

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Dinar
22. 9. 2014 12:44
Re: Tu barvu beru jako tichou připomínku mrtvého Rovera...
Tahle červená Firenze je v nabídce všech Range Roverů běžně a už několik generací.

A tak, jak je ten evoque na titulce, to je pocta/inspirace mini, červená barva, bílá kola, střecha s Union Jackem.
22. 9. 2014 11:25
Re: Tu barvu beru jako tichou připomínku mrtvého Rovera...
Přesně tak =) Svého Rovera 75 bych ale bral v takovéto barevné kombinaci =) British racing green je asi fakt výsada spíše Jaga, popř. MG =)
Avatar - Ja Prvni 123
21. 9. 2014 21:13
Tu barvu beru jako tichou připomínku mrtvého Rovera...
pro toho byla "Nightfire Red" velmi typická... "British Racing Green" si evidentně nechávají pro Jaguara.
;-)