Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks: Mezinárodní finále Optifuel Challenge 2014

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Finále mezinárodní soutěže v hospodárné jízdě pořádané společnosti Renault Trucks má vítěze z Francie.

Mezinárodní finále Optifuel Challenge 2014 přivítalo v Nice 28 nejlepších řidičů v hospodárné jízdě. Ti do finálového klání postoupili z národních kol soutěže, která se konala v 15 zemích za účasti 1200 společností a 6000 řidičů. Finalisté absolvovali klání za volantem tahače Renault Trucks T 460 Optifuel, patřícího do řady T oceněné titulem International Truck of the Year 2015.

Soutěž měla dvě části. Ta první otestovala teoretické znalosti účastníků v oblasti hospodárné jízdy nákladního vozidla a optimální spotřeby pohonných hmot. V druhé části pak následovala jízda v běžném provozu za volantem Renault Trucks T 460 Optifuel vybaveného motorem DTI 11 za doprovodu instruktora.

Transparentní průběh soutěže zajistilo losování pořadí jednotlivých jízd účastníků a soutěžních souprav (vozidla + návěs). U všech vozidel byl také změřen tlak v pneumatikách. Referenční vozidlo navíc absolvovalo s každou skupinou řidičů soutěžní trasu, aby v případě potřeby zohlednilo různé elementy, které mohly narušit jízdu a mohly mít vliv na celkový výsledek.

Po příjezdu byly hodnoceny prostřednictvím softwaru Renault Trucks, Optifuel Infomax tyto údaje: jízda (počet sešlápnutí brzdového pedálu, % spotřeby v ekonomickém poli), rychlost a spotřeba. Každou jízdu pak porotci s řidičem vyhodnotili a poskytli mu podrobnou analýzu jeho stylu jízdy.

Soutěžící řidiči byli současně členy národních týmů, které dále tvořili zástupce jeho společnosti a zástupce Renault Trucks z dané země. Ti mohli sledovat výkony řidiče v reálném čase prostřednictvím systému Optifleet pro správu vozového parku.

Titul mezinárodního šampióna v hospodárné jízdě nakonec vybojoval Stéphane Saves pro francouzskou společnost Transport Semezies. Spolu s titulem získal voucher v hodnotě 8000 Eur na nákup zboží podle svého výběru, mini iPad a navigaci pro nákladní vozidla Nav’Truck Europe. Odměnou pro vítěznou společnost Transport Semezies je pak roční pronájem modelu Renault Trucks T 460 Optifuel.

Jean-Philippe Rioux ze společnosti Stef obsadil druhou příčku a odnesl si voucher na 2000 Eur na nákup zboží podle svého výběru, Nav’Truck Europe, mini iPad a pro svoji společnost získal voucher v hodnotě 3000 Eur na nákup v síti Renault Trucks.

Třetí příčka na stupních vítězů patřila teprve 26-ti letému maďarskému řidiči Dánielu Nagy ze společnosti Káta-Kamion. Tento mladý řidič získal voucher na nákup zboží podle svého výběru v hodnotě 1000 Eur, Nav’Truck Europe, mini iPad a pro svoji společnost získal voucher v hodnotě 2000 Eur na nákup v síti Renault Trucks.

Optifuel Challenge organizuje společnost Renault Trucks od roku 2012. Soutěž odráží závazek francouzského výrobce vůči svým zákazníkům v oblasti úspory pohonných hmot a globálního přístupu v nabídce vozidla a přidružených služeb, které přispívají k trvalému snížení spotřeby od prvního kilometru.

Prostřednictvím svých produktů Optifuel Infomax a Optifleet, které se vzájemně doplňují, nabízí Renault Trucks řešení na míru každému zákazníkovi pro měření, analýzu a sledování spotřeby. Tyto nástroje přispívají ke snížení spotřeby, ať už se jedná o malé, střední nebo velké vozové parky společností. Jsou přizpůsobeny různým oborům podnikaní zákazníků – stavebním, distribučním nebo dálkovým přepravám.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)