Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Troufli byste si vyrazit se starou Felicií do Mongolska? Tito pánové ano

Petr Slováček
Diskuze (19)

Dvě stařičké felicie absolvovaly během padesáti dnů charitativní Mongol Rallye.

Koupit dvě felicie za pět a devět tisíc a pak se s nimi vydat na pouť přes půl Asie? Takový nápad už vyžaduje pořádnou kuráž nebo dobrodružného

ducha. Obojí rozhodně nechybí čtveřicí kolínských nadšenců.

„Hledal jsem téma, o kterém bychom s lektorkou diskutovali na hodinách angličtiny,“ říká Petr Zeman, v jehož hlavě se nápad zrodil. Vzpomíná, jak chtěl absolvovat dvouměsíční jazykový rychlokurz na výpravě s rodilým mluvčím. Jenže se zmínil kamarádům a ti se pro to také nadchli. Z Angličana proto sešlo.

Slovo dalo slovo, a tak koupili dvě bílé Felicie 1.3/50 kW z roku 1997. Zbytek už šel ráz na ráz. Auta rozebrali, opravili, vyztužili a znovu složili. Vypadá to jednoduše. Jenže například motor je proti originálu posunutý o čtyři centimetry výše (také chladič), aby lépe odolával mongolským brodům a nezpevněným cestám. Na podvozek přibylo oplechování, ustoupit musel i původní výfuk, jehož tlumič na zakázku je nyní skryt za zadní nápravou. Už na první pohled je navíc patrné zvýšení světlé výšky auta a šnorchl vzduchového sání vedoucí až nad střechu. „Na autech je moře vlastnoruční práce, jenom nové součástky vyšly asi na třicet tisíc korun,“ říká další z účastníků výpravy David Nešpor.

Rallye přes dvaadvacet zemí není nic levného. Vždyť kromě nákladů na auto, palivo a jídlo se musí připočítat startovní poplatek ve výši téměř třiadvaceti tisíc korun za auto a víza do konkrétních zemí. „Nejdražší palivo je po cestě u nás a v Turecku,“ říkají cestovatelé.

Rozhovor s českými účastníky Mongol Rallye najdete v aktuálním vydání Světa motorů (na stáncích od 17. 9. 2012).

{videoplayer link="http://new.auto.cz/embed/1395633/" style="auto"}

Petr Slováček
Diskuze (19)
Avatar - white label
18. 9. 2012 20:45
Re: Kůň Převalského
No proti Sýrii, to bude i v Íránu pohoda..., rozhodně bych se ale obecně cítil bezpečněji v Turecku, než v Íránu. Právě z jižního Turecka jsem se v sobotu po 10 dnech vrátil a úplná pohoda. Zřejmě narážíš na jižní hranici východního Turecka se Sýrií, tak tomuto pohraničí bych se také raději vyhl, ale to je zatím z aktuálně možného nebezpečí Turecka všechno.
Avatar - gld
18. 9. 2012 18:56
Re: ok
Zájdeš na východ od Michaloviec a felícia (a diely na ňu) sa razom stávajú exkluzivitou.
Avatar - gld
18. 9. 2012 18:52
Re: Kůň Převalského
Čo je v Iráne? :-O Keby si povedal južné turecko tak to áno, bál by som sa..ale Irán?
Avatar - gld
18. 9. 2012 18:50
Long way round
Á mongolsko..

Klobúk dole pred každým, kto sa nebojí a proste ide na druhý koniec sveta na felícii pozváranej v šope. Sny sa majú plniť, len sa na to nie vždy nájde čas, peniaze, vôľa.. snáď raz.

Pripomenulo mi to pánov, ktorí na sériovom favorite išli do alžírska. Na sahare sa im roztopila prístrojová doska a cestou nazad išli 1000 km s rozhasenou spojkou.
17. 9. 2012 19:50
V poho
Se svojí felicií bych to dal bez úprav, možná na střechu tu zahrádku na kanystry a druhou rezervu. Jinak si myslím že není nic třeba. U 1000MB bych to asi řešil, ale felicii ??? Vždyť to není zas tak starý auto, stále v něm jezdí značná část národa denně do práce.