Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řešení emisního skandálu může VW přijít až na 770 miliard korun

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Koncern Volkswagen se dohodl s americkými úřady na základních principech řešení svého emisního skandálu ve Spojených státech.

Řešení by mělo zahrnovat nabídku zpětného odkupu aut umožňujících falšování emisních testů i "značné" odškodné pro jejich majitele, uvedl americký soudce Charles Breyer.

Rámcová dohoda s úřady, kterou ještě musejí schválit regulátoři, předpokládá, že majitelé vozů si budou moci vybrat, zda má Volkswagen jejich automobily koupit zpět, nebo provést jejich opravu. Soudce dal Volkswagenu čas do 21. června na dosažení podrobné dohody, napsala agentura DPA.

Ohlášené řešení skandálu se týká zhruba 482.000 naftových vozů s dvoulitrovými motory, o postupu u zbývajících 85.000 aut s třílitrovými motory však zatím nebylo rozhodnuto.

Přesnější informace o výši odškodného soudce neposkytl. Německý list Die Welt již ve středu uvedl, že součástí dohody je vyplacení odškodného 5000 dolarů (120.000 Kč) každému zákazníkovi v USA dotčenému aférou. Podle analytiků a zdrojů agentury Reuters by mohla Volkswagen dohoda s americkými úřady celkově stát více než deset miliard dolarů (240 miliard Kč).

Dohoda by podle agentury Reuters měla vést k urovnání více než 600 hromadných žalob, kterým Volkswagen ve Spojených státech čelí. Koncern uvedl, že se již dohodl na základních prvcích urovnání hromadné žaloby v San Francisku.

"Volkswagen je odhodlán získat zpět důvěru svých zákazníků, prodejců, regulátorů a celé Ameriky," řekl právní zástupce Volkswagenu Robert Giuffra. Dodal, že dnešní dohoda vykompenzuje všechny způsobené ekologické škody a plně odškodní zákazníky.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů.

Po celém světě se skandál týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české součásti Škoda Auto. Analytik Marc-Rene Tonn ze společnosti Warburg Research odhaduj přímé náklady Volkswagenu na skandál na 32,3 miliardy dolarů (přes 770 miliard Kč).

Tonn podle serveru BBC rovněž upozornil, že dohoda s americkými úřady by mohla ovlivnit také postup kolem skandálu Volkswagenu v Evropě. "Velmi štědré platby americkým zákazníkům by zde mohly vyvolat určitou hamižnost," uvedl.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
25. 4. 2016 11:54
Re: Problem...
Tak zrovna Audi nebo třeba Mercedes platí na US trhu za luxusní káry. Mustanga tam má kdejaká uklízečka, ale Audi a Mercedes je tam známkou vyššího společenskýho postavení.
25. 4. 2016 11:50
Re: Problem...
V Evropě si myslím, že by taková situace nenastala, ale v Americe to možný asi je. No jsem na to zvědavej.
Avatar - AUDIRS6
22. 4. 2016 19:41
Re: Problem...
Si na webe o autach...
A nevediet co je Audi - ze to nieje ako mas ty hlupucko zafixovane len "prezleceny VW", to o niecom svedci. Ale k tomu sa vyjadrovat neidem a zaplevovat tu diskusiu tvojou vyukou tiez neidem.
Ano, mozno mam niekedy trochu expresivnejsie vyjadrovanie, ale aspon sa snazim uznat plusy tomu, kto si ich zasluzi a kritizovat rovnako aj vo vlastnych radoch. Keby si cital pozorne, urcite by si si vsimol, ze ani ja neostavam voci Audi nekriticky, ked si to zasluzia.
Ber to tak, ze tieto diskusie su pre mna slusna odreagovacka od mojej casto dost nudnej a niekedy aj dost psychicky vycerpavajucej, aj ked nie manualnej, prace.
Resp., je to pre mna aj trening, ako vyjst s niekedy dost "čudnými" ludmi a snazit sa s nimi najst kompromis aj ked vychodiskova situacia je absolutne nevyhovujuca pre obe ( a niekedy aj viacere ) strany... ;-)
22. 4. 2016 19:33
Re: Problem...
Popravde ti neverim. Chovas se jako nevychovany spratek. To, co zde predvadis jen o tobe prozrazuje, ze jsi toho jeste moc nevidel a nezazil.
Predpojatost? Vzdyt je to jen Audi. Nerekl bych, kdybys ses rozciloval, ze kritizuju nejakou hodnotnou znacku, ale Audi? >:D
Avatar - AUDIRS6
22. 4. 2016 19:16
Re: Problem...
dylyny, ja viem svetove jazyky 3 a regionalne dalsie 3. :-!
Preziteho mam toho dost, ba na moj vek az tolko, ze by som mohol svoje zazitky rozdavat. ( aj ked o niektore by asi mnohi z vas nestali ...)
Ano, moznosti je vela. Len nechapem tvoju anti-Audi predpojatost, ak nie uplny "hate".
Lebo to co tu predvadzas, to je fakt sila... :-!
Sudca povie, klepne kladivkom a bude. Dovtedy je to hadanie sa deciek o formicky na pieskovisku. :-!