Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roadster na základě Mazdy MX-5 se má jmenovat Fiat 124

Ondřej Chamilla
Diskuze (5)
Žádná Alfa Romeo a možná ani Abarth. Nový roadster vycházející z nejnovější Mazdy MX-5 se má jmenovat Fiat 124 (pravděpodobně Spider), což nyní potvrdil samotný šéf značky.

Fiat 124 známé všichni moc dobře, dříve se tak jmenovalo auto později v rámci licenční výroby známé jako „Žigulík“. Podle britského Autocaru by se však právě tak měl jmenovat nový roadster italské značky, který je vyvíjen ve spolupráci s Mazdou. My dodáváme, že auto pravděpodobně dostane také přídomek Spider, což už by historicky opravdu odkazovalo na roadster, konkrétně model vyráběný v letech 1965 až 1985. Podobnou neoficiální informaci jsme přinesli již dříve, nyní je to však potvrzeno.

Původně měl vůz vznikat pod značkou Alfa Romeo, později se mluvilo o Abarthu, samotný šéf Fiatu Sergio Marchionne ale během ženevského autosalonu Autocaru potvrdil, že roadster ponese znak Fiat. Bude se tak pravděpodobně snažit pozvednout image této kdysi nesmírně populární značky. Tato zpráva dále potvrzuje dřívější slova Marchionneho, který se nechal slyšet, že všechny Alfy Romeo budou vyráběné v Itálii na italských platformách. V Japonsku vyvíjený roadster by do tohoto prohlášení rozhodně nezapadal.

Co se týče technických parametrů, můžeme očekávat nízkou hmotnost jen lehce přes tunu a také použití přeplňovaných benzinových motorů 1.4 MultiJet, které se již osvědčily v jiných modelech. Zda nakonec vznikne i ostřejší varianta Abarth, není známo, některé zdroje však uvádějí, že vůz s výkonem přes 200 koní (147 kW) a štírem na kapotě by vzniknout měl.

Ondřej Chamilla
Diskuze (5)
Avatar - wakantanka
5. 3. 2015 12:50
Re: Hloupé rozhodnutí.
Mno Barchetta by bola fajn :yes:, ale očividne sa rozhodli ísť cestou retro modelov a retro označenia. Čo to prinesie uvidíme.
Avatar - Stejsn
5. 3. 2015 07:53
Hloupé rozhodnutí.
Matoucí, jako každá nekontinuelní recyklace jména. Která navíc u pouhého číselného označení je úplně zbytečná. Když už, tak měli zrecyklovat třeba název Barchetta :no:
5. 3. 2015 07:15
Redakce
"použití přeplňovaných benzinových motorů 1.4 MultiJet, které se již osvědčily v jiných modelech" - 1.4 MultiJet neexistuje, tudíž se ani neměl kde osvědčit. Nacvíc "MultiJet" je fiaťácké označení pro naftové motory (ten menší je 1.3). Benzinové jsou "T-JET" a "MultiAir", případně "MultiAir Turbo" - u těch odpovídá objem 1.4.
Avatar - beibej
4. 3. 2015 21:36
500 spider
se to bude jmenovat >:D